Nagyvilág

Megkezdődött a hindu zarándoklat

Több millió hindu gyűlt össze szerda hajnalban az észak-indiai Alláhábádnál, hogy a Gangesz folyó vízében megmerítkezve lemossa vétkeit.

A szerda hajnali óriásgyülekezettel megkezdődött a világ legnagyobb zarándoklata, amelyre a hatóságok közel 50-70 millió hindut várnak az elkövetkező másfél hónapban.

A hindu papok által kiválasztott „legkedvezőbb pillanatban”, helyi idő szerint pontban 4 óra 54 perckor férfiak, nők és gyerekek sokasága mártózott a Gangeszbe. Hárommillióra taksálták a zarándoklat első hat órájában megmerítkező hinduk számát.

A korsóünnep azzal a hindu mítosszal függ össze, amely szerint az istenek összevesznek a halhatatlanság nektárját tartalmazó korsón, amely eltörik a tusakodás közben, és tartalma a földre hull négy szent helyen, közte a Gangesz és a Dzsamúna összefolyásánál fekvő Alláhábádnál. A fürdéstől azt várják a hinduk, hogy megtisztítja őket bűneiktől, megtöri az élet-halál-újjászületés körforgását, és egyesíti őket Brahmával, az egyetemes istenséggel.

A világ legnagyobbjának számító, kétezer éves múltra visszatekintő Kumbh mela ünnepséget, a „korsóünnepet”, 12 évente négyszer rendezik meg a hindu csillagjósok által a legkedvezőbbnek talált időpontokban, négy váltakozó helyszínen. Az idén a „soros helyszín” az Uttar Pradesh szövetségi állam székvárosától, Lucknow-tól közel 200 kilométerre délkeletre fekvő Alláhábádnál, három nagy indiai folyó, a Gangesz, a Dzsamúna és a lathatatlan Szaraszvati találkozásánál.

Szerda hajnalra több ezer hindu vallási vezető is a helyszínre érkezett, hierarchiájuknak megfelelően állították fel sátraikat a folyó partján. A hatóságok közel 7,5 milliárd rúpiát (125 millió eurót) költöttek az idei ünnepség biztonságos lebonyolítására, ötvenezer rendőrt vezényeltek Alláhábádba, hogy megakadályozzák az ilyenkor nem ritka, halált okozó tülekedéseket és vízbefulladásokat. Ötvenezer sátort és 25 ezer vécét állítottak fel a Gangesz partjának nyolcvan kilométeres szakaszán.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik