Nagyvilág

Washington elhalasztotta volna Szaddám kivégzését

Szaddám Huszein kivégzésének két héttel való elhalasztását kérte az Egyesült Államok bagdadi nagykövete az iraki miniszterelnöktől, de végül engedett a több oldalról is kifejtett nyomásnak - közölte hétfőn egy magas rangú iraki tisztségviselő.

“Az amerikaiak 15 nappal el akarták halasztani az ítélet végrehajtását, mert nem voltak hívei Szaddám azonnali kivégzésének” – mondta a tisztségviselő, aki közvetlenül részese volt a volt iraki diktátor halálához vezető eseményeknek.

“A pénteki nap folyamán azonban a miniszterelnöki hivatal átadta az összes dokumentumot, amelyet kértek és az amerikaiak megváltoztatták véleményüket, amikor látták, hogy a kormányfő hajthatatlan. Akkor már csak a részletek véglegesítése volt hátra” – tette hozzá. Elmondása szerint az amerikai nagykövet, Zalmay Khalilzad olyan kulcsfontosságú iratokhoz kötötte a 69 éves halálraítélt átadását, mint egy Dzsalal Talabani elnök aláírásával szentesített felhatalmazás és a miniszterelnök által jegyzett utasítás a halálbüntetés végrehajtásáról.

A bagdadi amerikai nagykövetség nem kívánta kommentálni az iraki tisztségviselő állításait.

Több iraki kormányforrás is arról számolt be, hogy az amerikai erők csak a hajnali akasztás előtti utolsó pillanatban adták át Szaddám Huszeint késő éjszakába nyúló tárgyalások után, amelyeket Núri al-Máliki síita kormányfő folytatott magas rangú amerikai illetékesekkel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik