Nagyvilág

Elbúcsúztatták az USA egykori elnökét

George W. Bush amerikai elnök, az Egyesült Államok három volt elnöke és más amerikai, illetve külföldi méltóságok, valamint több ezer gyászoló búcsúzott kedden a washingtoni nemzeti székesegyházban a karácsonykor elhunyt volt amerikai elnöktől, Gerald Fordtól.

A 93 éves korában kaliforniai otthonában elhunyt politikus koporsóját helyi idő szerint délelőtt vitték át a kongresszus épületéből a katedrálisba, a gyászszertartás helyszínére. A Capitoliumban felállított ravatal előtt az elmúlt napokban több ezer gyászoló rótta le kegyeletét. A Fehér Háztól a katedrálishoz vezető úton fehér kesztyűs rendőrök sorfala között haladt a gyászmenet.

A székesegyházban a mintegy háromezer gyászoló között ott volt többek között három volt elnök: Jimmy Carter, aki Fordot követte 1976-ban az elnöki székben, George H. W. Bush, a jelenlegi elnök apja és Bill Clinton, a mostani elnök elődje.

A gyászszertartáson elhangzott beszédében Bush elnök jellemes, bátor vezetőként méltatta az elhunytat, aki alázattal látta el feladatát, “hozzájárulva az amerikai demokrácia intézményeibe vetett bizalom helyreállításához”.

Keddre nemzeti gyásznapot hirdettek az Egyesült Államokban – zárva maradtak a hivatalok, szünetelt a kereskedés a New York-i tőzsdén. A Fehér Ház előtt lengedező lobogót félárbocra eresztették.

Gerald Ford 25 éven át volt a kongresszus tagja, mielőtt Richard Nixon elnök 1973-ban felajánlotta neki az alelnöki posztot, így a rá következő évben – az Egyesült Államok 38. elnökeként – elfoglalhatta a Watergate-botrány miatt lemondásra kényszerülő Nixon helyét.

A volt elnököt szerdán temetik el családi szertartáson a Michigan állambeli Grand Rapids városkában, azon a településen, ahol felcseperedett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik