Nagyvilág

Szaddám-szimpatizánsok tüntettek Ammánban

Szaddám Huszein egyik lánya, Ragad is részt vett hétfőn egy tiltakozáson, amelyet az egykori iraki elnök kivégzése miatt rendeztek a jordániai fővárosban, Ammánban.

A Szakmai Társulások nevű, 14 szakmai szervezetet – köztük az orvosokét, a mérnökökét és a jogászokét – tömörítő helyi szervezet kezdeményezte a tiltakozó akciót a szombaton reggel végrehajtott kivégzés miatt. Ragad Huszein röviden üdvözölte a megmozdulás részvevőit, és köszönetet mondott nekik az apja iránt tanúsított együttérzésükért, szolidaritásukért.


A Szaddám Huszein hatalmának 2003 áprilisi megdöntése óta Jordániában élő Ragad szervezte és ellenőrizte az apját védő ügyvédi csapat munkáját. A jordániai hatóságok azzal a feltétellel adtak neki letelepedési engedélyt, hogy nem folytathat politikai tevékenységet.


Mohamed al-Oran jordániai politikafejlesztési miniszter is csatlakozott a tüntetőkhöz, de ő nem szólalt fel előttük. Jelen volt a megmozduláson a jordániai parlament több képviselője, és részt vettek jó néhány ellenzéki párt, köztük több iszlámista párt vezető személyiségei is. A tüntetők Szaddám Huszein portréi alatt Amerika-ellenes jelszavakat skandáltak.


Újabb tüntetéseket és gyászünnepségeket rendeztek hétfőn Ciszjordánia több településén is az iraki exelnök halála kapcsán. Mintegy ötszázan vettek részt a Hebron melletti Halhoulban a Szaddám Huszein emlékére rendezett gyászünnepségen. A megmozdulás tüntetésbe torkollott, amelyen amerikai és izraeli zászlókat égettek a részvevők. Az Amerika-ellenes és Izrael-ellenes jelszavakon kívül a tüntetők átkozták Iránt és az iraki síitákat is. A Dzsenín melletti Jábed településen is hozzávetőleg félezer ember vett részt a kivégzett iraki exállamfő tiszteletére rendezett emlékmenetben.


A palesztin területek lakossága a bőkezű adományozót és a palesztin ügy következetes szószólóját látja a kivégzett exdiktátorban, akit a Nyugat, Irán, az iraki síiták és kurdok véres kezű zsarnokként emlegetnek. Szaddám Huszein pénzsegélyekben részesítette az izraelieket támadó palesztin öngyilkos merénylők családjait, és azokat a palesztin családokat is, amelyeknek valamely tagja az izraeliekkel vívott harcokban esett el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik