Nagyvilág

New York-tól Sydney-ig hatalmas partikkal ünnepeltek

Milliók ünnepelték a világ nagyvárosaiban hétfőre virradó éjjel az újév beköszöntét hangos utcai mulatságokon, látványos tűzijátékok és pezsgődurrogtatás közepette.

New Yorkban az enyhe időjárásnak köszönhetően több mint egymillió ember özönlött a Times Square-re, hogy tanúja lehessen, amint hagyományosan a magasból leengedik az “Időgömböt”. A Broadway-en rendezett gigantikus showműsorra már órákkal korábban hatalmas sokaság sereglett össze. A helyszínen 3,5 tonna konfettit szórtak szét.


Öt évvel a 2001. szeptemberi terrortámadás után a New York-i szilveszteri mulatságot még mindig fokozott biztonsági intézkedések kísérték. A helyszínre érkezőket biztonsági őrök szigorúan ellenőrizték – alkoholt sem vihettek magukkal. A rendőrök kutyákkal vizsgálták át a terepet, de készenlétben álltak a terrorellenes alakulatok és bevetették a Szövetségi Nyomozó Hivatal, az FBI ügynökeit is, hogy megelőzzenek bármilyen erőszakos cselekményt. A Time Square környékét a levegőből helikopterek pásztázták.


Brazília


A brazíliai Rio de Janeiróban szintén több mint egymillióan búcsúztatták az óévet. Tekintettel a kábítószer-maffia néhány nappal korábban végrehajtott merényletsorozatára, a rendőrség itt is látványosan nagy létszámmal vigyázott az ünneplők biztonságára.


Nagy-Britannia


A skóciai és az észak-angliai nagyvárosok zömében a szabadtéri újévköszöntő tömegrendezvényeket elfújta a Nagy-Britannián végigsöprő atlanti vihar. Sőt az orkán miatt számos helyen az áramszolgáltatás is megszakadt, Londonban azonban százezrek köszöntötték az utcán 2007-et. Bár a fővárosban is szeles, esős idővel búcsúzott az óév, Ken Livingstone polgármester végül engedélyezte a hagyományos éjféli tűzijátékot, amelynek rakétáit a parlamenttel szemközti óriáskerék, a London Eye szerkezetéről, illetve a Temzén horgonyzó uszályokról lőtték fel. A látványosságot 250 ezren nézték a rakpartról és a hidakról. A londoni szilveszter másik fénypontja a rákbetegségéből nemrég felépült Kylie Minogue ausztrál popénekesnő koncertje volt a Wembley fedett arénájában – jelentette Kertész Róbert, az MTI tudósítója.


Párizs, Berlin, Bécs


Párizsban mintegy 400 ezren töltötték a fényűző Champs-Élysées-n az óév utolsó éjszakáját. Közben, ahogy már évek óta, randalírozók Franciaország szerte több száz autót gyújtottak fel. A rendőrség ennek ellenére alapvetően nyugodt éjszakáról adott számot.


Berlinben százezrek gyűltek össze a város központjában álló Brandenburgi kapunál, hogy tanúi lehessenek a nagyszabású, pazar tűzijátéknak. Németország legnagyobb szilveszteri partiján pezsgődurrogtatással üdvözölték az újévet. A sokaság hatalmas volt, a rendezők több mint egymillió résztvevőről számoltak be. Közben a berlini tűzoltóknak és a mentőknek városszerte rengeteg dolguk akadt. vasárnap hajnali 5 óráig közel 1800 helyszínre kellett kivonulniuk, ebből több mint hatszáz tűzeset volt. A fennmaradó beavatkozások többségére ittas emberek verekedése miatt volt szükség.


A szervezők szerint hétszázezren szilvesztereztek az osztrák főváros központjában, ami rekordnak számít a 17. éve megrendezett bécsi újévköszöntő utcai rendezvénysorozatok történetében. Az egykori császárváros központjának terein idén is számos szabadtéri színpadról szolgáltattak hallgatni- és talpalávalót az újévet köszöntőknek. A bécsiek a rendőrség szerint említésre méltó rendzavarás nélkül köszöntötték a 2007-es esztendőt – írta az MTI tudósítója, Keller Tivadar.


Bukarest


Bukarestben színpompás fénydíszletek rengetegében üdvözölte Romániát és a románokat Traian Basescu elnök, abból az alkalomból, hogy éjféltől az ország az Európai Unió tagjává vált. Néhány perccel korábban a magas rangú külföldi vendégek egyenként üdvözölték néhány mondatban Romániát. Köztük Göncz Kinga külügyminiszter angol és magyar nyelven gratulált – a romániai magyar közösséget is üdvözölve – az EU-csatlakozás alkalmából. Garzó Ferenc MTI-tudósító jelentése szerint ezután látványos tűzijáték közepette folytatódott az ünnep a legjobb romániai együttesek fellépésével.


Moszkva


Az orosz fővárosban 130 ezren gyűltek össze a Vörös téren, hogy megnézzék a központi nagy tűzijátékot. A moszkvaiakat idén első ízben várta jégpálya a Kreml tőszomszédságában, ahol korcsolyájukkal megszakítás nélkül róhatták köreiket, igaz, messze nem ingyen. A december elején létesített, hatalmas műjégpályáján a belépti díj másfél órára 500 rubel, azaz körülbelül 3600 forint.


Japán


Akihito japán császár az újév első napján, hétfőn tette közzé azt a költeményét, amelyet fiú unokájának – a császári családban több mint negyven év óta első fiúgyermeknek – a születése alkalmából írt. A kis Hiszahito szeptember elején jött a világra, édesanyja, Kiko hercegnő – Akihito császár kisebbik fiának, Akisino hercegnek a felesége. A 73 éves császár a 8. századból eredő klasszikus japán verselés, a vaka formájában írta meg költeményét, amelyet az udvar angol fordításban is nyilvánosságra hozott.


Fülöp-szigeteken


A Fülöp-szigeteken rengeteg balesetet okoztak a hagyományosan országszerte művelt tűzijátékok. Az egészségügyi miniszter, Francisco Duque újév első napján közölt összegzése szerint az óév utolsó tíz napjában több mint 900 ember sérült meg petárdák robbanásától, illetve eltévedt tűzijáték-töltetektől, halálos áldozata azonban eddig még nem volt “a gonosz szellemek elűzését” szolgáló mulatságnak.


Sydney


A világ egyik legnagyobb szilveszteri partija közép-európai idő szerint már vasárnap délután 14-órakor megkezdődött az ausztráliai Sydneyben, leírhatatlanul pazar tűzijátékkal. A “fényszökőkutak” színpompásra festették a partján álló operaházról ismert sidney-i öblöt, miközben a Kikötő-hídon (Harbour Bridge) egy óriásra méretezett “gyémántgömb” szikrázott a rakéták és reflektorok fényében.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik