Nagyvilág

A magyar kormány részvétét nyilvánította Prokop halála miatt

A magyar kormány nevében Lamperth Mónika önkormányzati és Petrétei József rendészeti miniszter részvétét fejezte ki osztrák kollégájuk, Liese Prokop osztrák szövetségi belügyminiszter halála miatt hétfőn - közölte az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium szóvivője az MTI-vel közleményben.

A miniszterek hangsúlyozták az elhunyt szerepét a két ország baráti kapcsolatainak erősítésében – tájékoztatott Orodán Sándor.
Liese Prokop jelentős elkötelezettséggel támogatta Magyarország Európai Uniós szerepét és gyakorlati tapasztalatok átadásával segítette a schengeni csatlakozásra való felkészülést. Személyes közreműködésének köszönhetően Magyarország aktív tagjává vált a 2004 júliusában létrejött Salzburg Fórumnak, amely jelentősen segíti a regionális kérdésekre való koncentrálást európai és nemzetközi szinten – áll a magyar miniszterek hétfői részvétnyilvánító levélében, melyet Wolfgang Schüssel osztrák szövetségi kancellárhoz és az elhunyt családjához intéztek.


Liese Prokop 2004 decemberében lett a Wolfgang Schüssel kancellár kormányának tagja, ő volt az első nő az osztrák belügyi tárca élén.


Liese Prokop elsősorban nem politikai, hanem sportpályafutásának köszönhetően volt népszerű Ausztriában. Az elhunyt belügyminiszter sikeres élsportolóként szerzett dicsőséget hazájának: 1968-ban ezüstérmet nyert ötpróbázóként a mexikói olimpián, 1969-ben pedig Európa-bajnok lett Athénban.


Az ügyvezetőként hivatalban levő Wolfgang Schüssel kancellár első nyilatkozatában kiemelte, hogy Liese Prokop halálával kiemelkedő politikust és példaadó sportolót veszített el Ausztria.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik