Nagyvilág

Elhunyt az osztrák belügyminiszter

Szilveszter napján váratlanul elhunyt Liese Prokop osztrák belügyminiszter.

A 65 éves politikus asszony halálát aortaszakadás okozta – jelentette be röviddel vasárnap éjfél után az Osztrák Néppárt (ÖVP).


Prokop 2004 decemberében lett a Wolfgang Schüssel kancellár vezette kormány tagja. Személyében először vezette nő az osztrák belügyminisztériumot.


Prokop 1969 óta volt tagja a felső-ausztriai tartományi parlamentnek. A tartományi kormányzatban mindenekelőtt a családdal, az ifjúsággal, a kultúrával, illetve szociális és sportügyekkel foglalkozott, majd pedig a tartomány elöljárójának a helyetteseként dolgozott.


Személye azonban nem politikai, hanem mindenekelőtt sportpályafutásának köszönhetően volt népszerű Ausztriában. Az elhunyt belügyminiszter egykoron sikeres élsportolóként szerzett dicsőséget hazájának: 1968-ban ezüstérmet nyert ötpróbázóként a mexikói olimpián, 1969-ben pedig Európa-bajnok lett Athénban.


Az ügyvezetőként hivatalban levő Wolfgang Schüssel kancellárt mélyen megrendítette Prokop halála. Az ÖVP vezetője első nyilatkozatában részvétét nyilvánította az elhunyt családjának, és kiemelte, hogy Liese Prokop személyében kiemelkedő politikust és példaadó sportolót veszített el Ausztria.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik