Nagyvilág

Románia már visszaszámol

Göncz Kinga külügyminiszter is részt vett vasárnap a bukaresti kormánypalota előtt - több európai ország magas rangú politikusával együtt - Románia EU-csatlakozása alkalmából rendezett ünnepélyes zászlófelvonáson.

A bukaresti eseménnyel egyidőben az ország minden megyeszékhelyén felvonták az Európai Unió zászlaját. A kormányhivataloknak otthont adó Victoria-palota előtt helyi idő szerint este fél nyolckor kezdődött a ceremónia, ahol Traian Basescu államfő és Calin Popescu Tariceanu miniszterelnök üdvözölte a vendégeket. A meghívottak sorában ott volt Olli Rehn, az Európai Unió bővítési biztosa, Margot Wallström kommunikációs biztos, Josep Borrell, az Európai Parlament elnöke, Frank-Walter Steinmeier német, Göncz Kinga magyar, Ivailo Kalfin bolgár és Per Stig Moller dán külügyminiszter is.

Tariceanu hangsúlyozta: Románia bizakodással tekint a jövőbe, tudva, hogy elsősorban saját erejére támaszkodva boldogulhat, de számíthat a nagy európai család szolidaritására, támogatására is. Basescu arra hívta fel a figyelmét, hogy az európai integráció legfőbb szempontja a térség békéjének és biztonságának szavatolása.

Göncz Kinga délután érkezett Bukarestbe, ahol Mihai Razvan Ungureanu, az államfő és a miniszterelnök egyaránt fogadta őt. Az Európai Unió remélhetőleg nem csupán gazdasági közösség lesz, hanem az európai értékek közössége is – fogalmazott a magyar politikus, példaként említve az emberi és a kisebbségi jogok tiszteletben tartását.


Frattini további reformokat vár


Az Európai Unióhoz január 1-jével csatlakozó Bulgáriától és Romániától az EU további reformokra számít – jelezte az illetékes uniós biztos, Franco Frattini egy vasárnapi közleményben. Mindkét tagjelölt ígéretet tett arra, hogy a csatlakozás után is folytatja a bűnüldöző szervek modernizálását – hangsúlyozta a bel- és igazságügyi biztos, aki felajánlotta segítségét ebben. Már léteznek az ehhez szükséges együttműködés és az ellenőrzés eljárásai – mondta.


A legnagyobb problémát továbbra is a szervezett bűnözés és a korrupció jelenti mindkét országban. Az uniós csatlakozással Románia és Bulgária is részese lesz az Eurojustnak és az Europolnak – az igazságügyi illetve a rendőrségi együttműködés uniós szerveinek -, és ez lehetővé teszi, hogy az EU megerősítse és kiterjessze együttműködését a korrupció és a szervezett bűnözés ellen ezen a két területen – hangsúlyozta Frattini.


A két új tagállamnak az uniós külső határok jelentős részét kell majd felügyelnie, ebben viszont segítséget fog jelenteni az EU határőrizeti ügynökségében való teljes jogú tagság. A tagállamok közti határellenőrzés felszámolását jelentő schengeni övezethez való csatlakozás érdekében pénzügyi támogatást kap Románia és Bulgária – tette hozzá a brüsszeli biztos.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik