Nagyvilág

Irán üdvözölte, a Vatikán elítélte Szaddám kivégzését

A magyar diplomácia szerint megérdemelte Szaddám Huszein a legsúlyosabb büntetést, Izrael, Irán helyeselt, Palesztina, Oroszország, a Vatikán tiltakozot, illetve sajnálatát fejezte ki a diktátor kivégzése miatt.

Polgár Viktor utalt arra, hogy a volt iraki elnök “többszörösen vétkes egy sor tömeggyilkosságban”. Emlékeztetett arra is, hogy Szaddám Huszein két háborút indított, az egyiket Irán, a másikat Kuvait ellen. Mint fogalmazott, most néhány bűncselekményéért a bíróság előtt, normális jogi eljárásban mondták ki a bűnösségét. Arra hívta fel ugyanakkor a figyelmet, hogy “a magyar jogrend az európai értékekkel összhangban nem fogadja el a halálbüntetés semmilyen formáját sem”.

Bush: nem vet véget az erőszaknak

George Bush amerikai elnök szombaton közölte: Szaddám Huszein kivégzése az iraki nép és az amerikai katonák számára nehéz év végét jelenti, de a volt iraki elnök halála nem állítja meg az erőszakot az arab országban. A Texas állambeli crawfordi birtokán kiadott közleményében az amerikai elnök kiemeli, hogy Szaddám kivégzése fontos mérföldkő egy olyan demokrácia felé vezető úton, amely képes kormányozni, fenntartania és megvédenie önmagát, és szövetséges lesz a terrorizmus elleni háborúban. “Az Irakban állomásozó amerikai erők magától értetődően bármikor magas szintű készültségben vannak, mivel a jelenlegi biztonsági helyzetben és amiatt lépnek fel” – közölte Bryan Whitman, az amerikai védelmi minisztérium szóvivője pénteken, néhány órával Szaddám Huszein kivégzése előtt.

Izrael véleménye szerint Szaddám Huszein volt iraki elnök kivégzésével helyreállt az igazságosság rendje: “Szaddám Huszein maga okozta vesztét. Olyan ember volt, aki sok rosszat tett saját népének, és aki súlyosan fenyegette Izraelt” – mondta Simon Peresz miniszterelnök-helyettes az izraeli közszolgálati rádióban.

Irán üdvözölte a volt iraki diktátor kivégzését, amelyet Hamid Reza Aszefi iráni külügyminiszter-helyettes “az irakiak győzelmének” minősített. Irak Szaddám Huszein uralma idéjén, 1980-ban háborút indított Irán ellen, amely nyolc évig tartott, és becslések szerint mintegy egymillió emberéletet követelt.

Hamid Karzai afgán elnök szerint a volt iraki diktátor kivégzése az iraki kormány műve, aminek “nem lesz semmilyen hatása Afganisztánra”. Az afgán kormány és az ott állomásozó nemzetközi erők ellen idén széles körű lázadás bontakozott ki, amely csaknem 4 ezer halálos áldozatot követelt. A kabuli kormány ellen harcoló, a hatalomból 2001-ben elűzött iszlám fanatikus tálibok egyik parancsnoka, egykori védelmi minisztere, Obaidullah Ahund molla azt mondta szombaton, hogy Szaddám Huszein kivégzése gerjeszteni fogja az Egyesült Államokkal szembeni muzulmán ellenállást. “A dzsihád fokozódni fog Irakban, és a megszállók elleni támadások erősödni fognak” – mondta a tálib vezető.

Sajnálkoztak, tiltakoztak is

Fauzi Barhúm, a palesztin kormányt vezető Hamász radikális mozgalom szóvivője szerint Szaddám Huszein kivégzése “politikai merénylet, amely megsért minden, a hadifoglyokra vonatkozó nemzetközi jogszabályt”. A szóvivő, aki hangsúlyozta, hogy Szaddám Huszein álláspontjuk szerint “hadifogolynak” minősült, azzal vádolta az Egyesült Államokat, hogy “minden vörös vonalat átlépett”. Igazságtalannak minősítette a pert, és elítélte azt a tényt, hogy a kivégzést az íd al-adha muzulmán ünnep kezdete előtt nem sokkal hajtották végre, amivel az amerikaiak szerinte fenyegetést intéztek minden arab felé.

Tragikus és elszomorító fejleménynek minősítette Szaddám Huszein kivégzését a Vatikán szóvivője, Federico Lombardi, aki szerint ez az esemény tápot adhat a bosszúnak és az újabb erőszaknak. A vatikáni rádióban nyilatkozva a szóvivő megismételte a szentszéki álláspontot, mely szerint a halálbüntetés nem igazolható, “még súlyos bűnök elkövetésében vétkes személyek esetében sem”.

Az orosz külügyminisztérium nyilatkozatban fejezte ki sajnálkozását a kivégzés felett. A Mihail Kaminyin szóvivő által ismertetett dokumentum szerint Szaddám Huszein kivégzése a katonai és politikai helyzet kiéleződéséhez vezethet Irakban, és növelheti a felekezetközi feszültséget. Az orosz tárca sajnálkozását fejezte ki, hogy nem találtak meghallgatásra több ország és nemzetközi szervezet felhívásai, melyekkel az iraki vezetést arra igyekeztek rábírni, hogy tartózkodjék a halálos ítélet végrehajtásától.

Ugyancsak elítélte Szaddám Huszein kivégzését a Human Rights Watch nemzetközi emberjogvédő szervezet. Mint Richard Dicker, a HRW illetékese közölte, a volt iraki diktátor bűnei nem igazolhatják a kivégzést, amelyet egy “mélységesen szabálytalan” perben hozott halálos ítélet nyomán hajtottak végre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik