Külföld

Vádat emeltek a hurrikán után lövöldöző rendőrök ellen

admin
admin

2006. 12. 29. 09:52

Gyilkosság és gyilkossági kísérlet címén vádat emeltek hét New Orleans-i rendőr ellen, aki tavaly a Katrina hurrikán pusztítása miatt bekövetkezett káosz idején fegyvert használt polgári lakosok ellen.

“Nem engedhetjük meg, hogy rendőreink indokolatlanul lőjenek állampolgárainkra és megöljék őket, mint a veszett kutyákat. A lőfegyver használatára vonatkozó előírások nincsenek felfüggesztve rendkívüli helyzetekben sem. Mindenkinek – beleértve a rendőröket is – be kell tartania a törvényeket” – fogalmazott helyi idő szerint csütörtökön közzétett állásfoglalásában Eddie Jordan, New Orleans-i államügyész.

A 2005. szeptember 4-én történt lövöldözésben két ember vesztette életét és négyen megsebesültek. Az incidens a város keleti részén fekvő Danziger-hídnál történt, és az eset a hurrikán pusztítása miatt kialakult New Orleans-i káosz és bűnözés jelképévé vált.

A rendőrség úgy állította be az esetet, hogy az egyenruhások olyan orvlövészekre lőttek, akik a mentőalakulatok tagjait vették célba. Az áldozatok és hozzátartozóik azonban másként látták az esetet, indokolatlannak minősítették a rendőri fellépést.

Türelemre intik a lakosságot

Warren Riley New Orleans-i főfelügyelő azt állította, hogy az államügyész jelentése mellőz minden szakmaiságot. Arra kérte a lakosságot, hogy hagyja a maga medrében folyni a bírósági eljárást, az ítélet előtt senki ne vonjon le messzemenő következtetéseket a vád alá helyezett rendőrök bűnösségére vagy ártatlanságára vonatkozóan.

A 2005. augusztus 29-én lesújtó Katrina hurrikán következtében víz alá került a város jó része, több ezer ember napokon át otthona fogságában élt. A New Orleans-i rendőrséget pellengérre állították, amiért nem tudta megakadályozni a fosztogatást és a bűnözést. A rendőri állomány közel 15 százaléka nem állt szolgálatba, és egyes rendőröket azzal vádoltak meg, hogy gépkocsikat tulajdonítottak el egy autókereskedésből.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.