Külföld

Románia áttérne a közép-európai időre

admin
admin

2006. 12. 28. 13:40

Egy bukaresti lap címoldalon számol be arról a kis ünneprontó tényről, hogy szilveszter éjszakáján Románia uniós csatlakozását Bukarestben egy, illetve két órával hamarabb ünneplik majd, mint például Párizsban vagy Londonban.

Az EU-csatlakozás tiszteletére Románia a közép-európai időre is áttérne – adta hírül csütörtökön a Cotidianul című napilap. Az újság szerint egy román ellenzéki szenátor törvénymódosítással oldaná meg az időeltolódást. Azt javasolta, hogy az EU-csatlakozás tiszteletére Románia térjen át közép-európai időre, hogy a románok is a többi EU-tagállam állampolgáraival egy időben ünnepelhessék Bukarest EU-integrációját. A szenátor javaslatát azonban elutasították a bukaresti csillagvizsgáló szakértői, akik szerint túl nagy felfordulást okozott volna az átállás.

Az uniós csatlakozás Romániában számos tévhit elterjedését eredményezte. Ezeket – a Cotidianul szerint – Anca Boagiu integrációs miniszter saját honlapján 22 pontba foglalta össze, és megpróbálta mindegyiket cáfolni, tisztázni. A tévhitek mellett azonban nagyon komoly változásokkal is szembe kell néznie a románok egy részének. Az Adevarul című napilap szerint a bukaresti kormány legújabb intézkedése értelmében január 1-jétől tilos városban állattenyésztéssel foglalkozni.

Az EU-csatlakozás által előidézett, erőfeszítést igénylő változások miatt a lakosság eurooptimizmusa is fogyatkozik. Szintén az Adevarul számol be arról a közvélemény-kutatásról, amely szerint a románok 38,7 százaléka hiszi azt, hogy „az élet nehezebb lesz” január 1-je után; a megkérdezettek 35,8 százaléka hasonlóan vélekedik Románia EU-tagságának első három évéről is.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Megszólalt Havas Henrik

Miniature figures near Bitcoin physical coin. Futures on Bitcoins increased by more than 20% after their American debut on the Chicago Cboe Futures Exchange.  (Photo by Manuel Romano/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.