Nagyvilág

A palesztinok rakétákat lőttek ki Izraelre

Palesztin fegyveresek két rakétát lőttek ki csütörtökön a Gázai övezetből Izrael területére, a becsapódó lövedékek azonban senkit sem sebesítettek meg - közölte az izraeli hadsereg.

Az egyik katonai szóvivő elmondása szerint a rakéták a dél-izraeli Szderót városától nyugatra, lakatlan területen értek földet, így nem okoztak anyagi károkat és nem tettek kárt emberéletben sem.

Ehud Olmert izraeli kormányfő szerdán bejelentette: a zsidó állam felújítja a célzott, precíziós támadásokat a palesztin rakétaindító egységek ellen, mindamellett tartja magát az egy hónapja kötött tűzszünethez a Gázai övezetben. A precíziós támadások felújítását azután rendelte el Olmert, hogy súlyosan megsebesült két izraeli tizenéves egy Kasszám rakétától, amelyet a Gázai övezetből lőttek ki kedd éjjel Szderótra.

Ezek voltak az első sebesülések, amelyeket palesztin rakéta okozott a tűzszünet november 26-i életbe lépte óta, jóllehet azóta már több mint hatvan ilyen rakétát lőttek ki izraeli területre.


Új izraeli békekezdeményezés


Új béketervet dolgozott ki saját elmondása szerint Cipi Livni izraeli külügyminiszter. A tervezet “átfogó megoldást kínál a palesztin nép gondjaira és a menekültproblémára” – hangoztatta. A miniszter igennel felelt arra a kérdésre, hogy a Ciszjordánia és Izrael között kígyózó, még épülő fal kiindulópont lehet a két leendő államterület közötti határ megrajzolásához.


Jasszer Abed Rabbo, Mahmúd Abász palesztin elnökhöz közel álló vezető palesztin politikus – a Palesztin Felszabadítási Szervezet végrehajtó bizottságának tagja – elutasította, hogy a fal nyomvonala mentén húzzák meg egy leendő palesztin állam határait.


Az izraeli-palesztin béketárgyalások a 2001 januári tábai (Egyiptom) konferencia óta holtponton vannak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik