Nagyvilág

Az Ab előtt az OÉT-törvény

Sólyom László köztársasági elnök véleményezésre megküldte az Alkotmánybíróságnak (Ab) az Országos Érdekegyeztető Tanácsról szóló törvényt, valamint az ágazati párbeszéd bizottságokról és a középszintű szociális párbeszéd egyes kérdéseiről szóló törvényt.

Az államfő azért nem írta alá a két törvényt, mert álláspontja szerint e törvények egyes rendelkezései sértik az alkotmány által garantált népszuverenitás és demokrácia elvét, ezért alkotmányellenesek – áll Wéber Ferenc, a Köztársasági Elnöki Hivatal sajtófőnökének a közleményében.


Sólyom László úgy látta, hogy a törvénynek az OÉT összetételére vonatkozó szabályai nem biztosítják a közhatalom gyakorláshoz szükséges demokratikus legitimációt a testület számára, ezért a törvénynek az ezzel összefüggő rendelkezései alkotmányellenesek – írja Wéber Ferenc.


Az ágazati párbeszéd bizottságokról és a középszintű szociális párbeszéd egyes kérdéseiről szóló törvény egy szakasza az OÉT-ben részt vevő országos szakszervezeti szövetségeknek ad egyetértési jogot bizonyos jogszabályok megalkotásával kapcsolatban. Az államfő szerint ez is közhatalmi jogkör, ami szintén csak kellő demokratikus legitimáció alapján gyakorolható. Ezzel az országos szakszervezeti szövetségek nem rendelkeznek – tartalmazza a közlemény.


Sereg András, az Alkotmánybíróság (Ab) sajtófőnöke elmondta: ha a köztársasági elnök egy törvényt aláírás előtt véleményezésre megküld az Alkotmánybíróságnak, akkor azzal a testület az alkotmány értelmében soron kívüli eljárásban foglalkozik. Ha az Alkotmánybíróság – osztva az államfő alkotmányos aggályait – megállapítja az alkotmányellenességet, akkor a köztársasági elnök az érintett törvényt visszaküldi az Országgyűlésnek, egyébként pedig köteles aláírni, és öt napon belül kihirdetni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik