Nagyvilág

Szaddám mártírnak tartja magát

Szaddám Huszein az iraki néphez intézett üzenetében vállalja a „mártírhalált”, híveit egységre szólította fel az „ellenségeikkel szemben". A volt diktátor pártja pedig bosszúval fenyegeti Amerikát.

Az exdiktátor ügyvédjei szerdán, egy nappal a fellebbviteli bírósági döntés után ismertették Szaddám üzenetét. A levélben arra szólította fel az irakiakat, hogy egységesen forduljanak szembe az ellenséggel. Szaddám megfogalmazása szerint „mártírként megy a bitófára”, és „feláldozza magát” Irakért.

„Országotok ellenségei, a megszállók és a perzsák korlátba ütköztek a köztetek és a titeket irányítók közötti egységben. Ezért arra törekednek, hogy gyűlöletet szítsanak köztetek” – olvasható a szövegben, amely ezzel az amerikai hadseregre és az Irakkal szomszédos Iránra utal.

Eközben a volt iraki elnök pártja, a Baasz Párt internetes honlapján kilátásba helyezte, hogy megtorolja Szaddám Huszein esetleges kivégzését. „Pártunk és az ellenállás eltökélt abban, hogy minden eszközt bevetve bárhol a világon bosszút álljon, ártson Amerikának és érdekeltségeinek, ha ezt a bűncselekményt végrehajtja” – hangzik a szöveg, amelyet valószínűleg Jemenben tettek fel a világhálóra. Az üzenet kifejtette azt is, hogy az amerikai vezetést terheli majd a felelősség, ha az elnöknek bántódása esne, hiszen az Egyesült Államok hozza a döntéseket, nem pedig az iraki bábkormány.

Végezetül az írás leszögezte: ha végrehajtják az ítéletet, a Baasz Párt számára lehetetlenné válik, hogy részt vegyen azokon az amerikai és az iraki vezetőkkel folytatandó tárgyalásokon, amelyek az arab országban dúló erőszakos cselekmények csillapítására irányulnak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik