Nagyvilág

Egyiptomiak segíthetnek kiszabadítani az elrabolt izraeli katonát

Életben van a palesztin fegyveresek által júniusban elrabolt izraeli katona - közölte jeruzsálemi sajtóértekezletén Ahmed Abul Geit egyiptomi külügyminiszter.

Az egyiptomi diplomácia vezetője hangsúlyozta, hogy országa keményen munkálkodik Gilád Salit tizedes elengedése érdekében, akit a Gázai övezetből Izraelbe behatoló palesztinok hurcoltak magukkal fél évvel ezelőtt, s aki azóta sem adott életjelt magáról. Egyiptom közvetít az ügyben az izraeli vezetés és a palesztin kormányt irányító Hamász között, de Abul Geit figyelmeztetett, hogy nem tudja garantálni Salit elengedését.

“Ez igen érzékeny ügy, és igen nagy érzékenységgel kell kezelnünk – mondta az újságíróknak az egyiptomi vendég, miután tárgyalt izraeli kollégájával, Cipi Livnivel. – Remélem és hiszem, hogy el fogják engedni, ugyanakkor hangsúlyozom: keményen dolgozunk a szabadon bocsátásáért, és bizonyosak vagyunk abban, hogy még életben van”.

Salitot nagyszámú, Izrael által fogva tartott palesztin kiszabadulása fejében adnák át fogva tartói. Ehud Olmert izraeli miniszterelnök vasárnap arra biztatta a kabinetet, hogy vegye fontolóra palesztin foglyok elengedését, elállva attól a korábbi követeléstől, hogy előbb Gilád Salit nyerje vissza szabadságát.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik