Nagyvilág

Felkeléssel fenyeget a türkmén ellenzék

Demokratikus reformokat követelnek Saparmurat Niyazov utódjától a türkmén ellenzék számüzetésben élő képviselői.

Száműzetésben élő türkmén ellenzékiek megfenyegették Saparmurat Niyazov, a vasárnap eltemetett türkmén elnök utódját, hogy megdöntik hatalmát, ha nem léptet életbe demokratikus reformokat.


– Ha a rezsim nem hallgat a nemzetközi közösségre és nem teszi lehetővé Türkmenisztán számára a demokratikus fejlődést, akkor az ellenzék természetesen fokozza tevékenységét és eléri a megbuktatását – jelentette ki hétfőn Kijevben Khudaiberdi Orazov, a türkmén központi bank volt elnöke, aki Svédországból érkezett az ukrán fővárosba.


A volt jegybankelnök igennel felelt arra az újságírói kérdésre, hogy a türkmén ellenzék az elmúlt évek grúziai, ukrajnai és kirgizisztáni “színes forradalmokhoz” hasonló békés felkeléseket akar-e szervezni.


A három legjelentősebb türkmén ellenzéki csoport közös jelöltet fog indítani a következő elnökválasztáson – jelentette be Kijevben egy másik ellenzéki vezető, Nurmukhammed Khamanov volt ankarai nagykövet, aki jelenleg Ausztriában él. Khamanov azt mondta, hogy a közeli jövőben megnevezik a jelöltet. Az exdiplomata saját Köztársasági Pártja, az Orazov-féle Vatan mozgalom és a norvégiai száműzetésben élő Avdi Kulijev volt külügyminiszter vezette Türkmenisztáni Egyesült Demokratikus Front nevében nyilatkozott.


Más türkmén ellenzékiek is külföldi emigrációban élnek, és sokuk hazatérését megnehezíti, hogy nincs türkmén útlevelük, illetve koholt vádak alapján büntetőeljárás folyik ellenük hazájukban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik