Nagyvilág

Bagdadban két iráni tisztet tartóztattak le az amerikaiak

Az őrizetbe vett két iráni tiszt az iraki elnök meghívására érkezett Bagdadba.

Az amerikai hadsereg Bagdadban letartóztatott két iráni tisztet, akiket Dzsalal Talabáni iraki elnök hívott meg hivatalosan, az Irak és Irán közti biztonsági együttműködés keretében – közölte hétfőn az iraki államfő szóvivője. Talabáni egy hónappal ezelőtt adta át meghívását a két tisztnek, teheráni látogatása során.


A The New York Times hétfői számában arról írt, hogy az Irakot megszálló amerikai hadsereg több iráni illetőségű személyt letartóztatott a múlt hét folyamán, és hétfőn még legalább négyen amerikai őrizetben voltak, köztük a két katonatiszt. Az amerikai lap úgy tudja, hogy a letartóztatások során számos támadás előkészületére utaló dolgot találtak. A lap beszámolt egy másik amerikai rajtaütésről is, amelyet Irak legnagyobb síita tömörülése, az Iraki Iszlám Forradalom Legfelsőbb Tanácsa központjában, köztük Hadi al-Amerinek, a szervezet fegyveres szárnya, a Badr brigád vezetőjének házában hajtottak végre. Ameri ez utóbbi hírt “hazuságnak” nevezte.


A bagdadi amerikai nagykövet egyelőre nem kívánta kommentálni e híreket. Az iraki elnök szóvivője nem tudta megerősíteni, hány személyt tartóztattak le összesen, azt azonban közölte, hogy Talabáni nehezményezte a két iráni tiszt fogva tartását. Elítélte az iráni hivatalos személyek bagdadi letartóztatását az iráni külügyi szóvivő. Mohammad Ali Hoszeini hangsúlyozta: az amerikai hadsereg e lépése ellentétes a nemzetközi joggal és annak “végzetes következményei lesznek”. Egyúttal felhívta a figyelmet arra, hogy az iraki kormány felelős az irániak szabadon bocsátásáért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik