Nagyvilág

Sok a halott Malajziában az áradások miatt

Több mint hetven ember életét vesztette és százezrek kényszerültek lakhelyük elhagyására Indonéziában, ahol a napok óta tartó monszunesők következtében az áradó folyók házakat és utakat öntöttek el - közölték helyi tisztviselők.

A legnagyobb károkat a Szumátra szigetén fekvő Aceh tartomány szenvedte el. Tamiyang körzetben hatvan holttestet találtak meg a mentőalakulatok, több tucatnyi embert pedig eltűntként tartanak nyilván.

Az Antara állami hírügynökség vasárnap 114 halottról és százezer menekültről számolt be. Számos házat a tetőig ellepett a víz, sokan a háztetőkön várják a mentőalakulatokat.

Malajziában az utóbbi 37 év legpusztítóbb áradásait okozták a monszunesők. Közel 90 ezer ember kényszerült lakhelye elhagyására, és hét ember vesztette életét a természeti csapásban.

A szezonális esőzések földcsuszamlásokat és áradásokat okoznak minden évben a 17 ezer szigetből álló Indonéziában. Júniusban több mint 210 ember halt meg Celebesz szigetén a földcsuszamlások és az áradások következtében.

Jusuf Kalla indonéz alelnök az illegális erdőirtásokat tette felelőssé a hatalmas károkért. Azt ígérte, hogy megerősítik az erdőtelepítési programot, amelyre jövő évtől kezdve évi 440 millió dollárt szándékoznak költeni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik