Nagyvilág

A NAÜ üdvözölte az ENSZ-szankciót

A német kormány vasárnap üdvözölte az Irán elleni ENSZ-szankciókat, Franciaország óva intette Iránt a "teljes elszigetelődéstől".

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatója, Mohamed el-Baradei jelezte, hogy az atomsorompó-egyezmény betartásán őrködő ENSZ-szervezet kész megvalósítani a Biztonsági Tanácsának az iráni atomprogram ügyében hozott büntetőintézkedéseit.

A bécsi székhelyű atomhatóság leszögezte, hogy kész a BT-határozat minden, az ő illetékességébe tartozó rendelkezését érvényesíteni. Bécsben állomásozó nyugati diplomaták meglátása szerint ugyanakkor a BT tagjai által egyhangúlag elfogadott határozat nem támaszt különösebb követelményeket a NAÜ-vel szemben.

Az atomenergia-ügynökségnek az a feladata, hogy felügyelje, betartják-e az atomsorompó-egyezmény rendelkezéseit az aláíró országok. A Teherán elleni szankciókat akkor lehet feloldani, ha a NAÜ megerősíti, hogy Irán leállította vitatott urándúsító tevékenységét és az araki nehézvizes reaktor építési munkálatait.

Mohamed el-Baradei főigazgató 60 napon belül köteles jelentést tennie a NAÜ kormányzótanácsának arról, hogy Irán betartotta-e a BT-határozat rendelkezéseit.

Teherán már az elmúlt hónapokban is korlátozta az együttműködést a NAÜ szakértőivel, s az ügynökség felügyeleti funkciójának ellátását tovább nehezítheti a szombaton elfogadott BT-határozat – állapították meg diplomaták. Irán vasárnap máris az együttműködés további szűkítésével fenyegetőzött a határozatra reagálva.

A német kormány üdvözli és a nemzetközi közösség egységének fontos jeleként értékeli az ENSZ-szankciókat – közölte vasárnap a német külügyminiszter. Frank-Walter Steinmeier “nyomatékosan” felszólította Teheránt a BT-határozat betartására, “hogy megnyíljon az út a tárgyalások előtt”. Hangsúlyozta, Németország és partnerei kitartóan fognak munkálkodni annak érdekében, hogy diplomáciai megoldás találjanak az iráni nukleáris kérdésre.

Franciaország óva intette Iránt a “teljes elszigetelődéstől” azután, hogy Teherán a szankciókra válaszul bejelentette 3000 urándúsító centrifuga közeli üzembe helyezését. A France-Inter rádiónak nyilatkozva Philippe Douste-Blazy külügyminiszter kijelentette: egy pillanatig sem tudja elhinni, hogy az iráni hatóságok egyöntetűen országuk teljes elszigetelődését választhatják; a miniszter szerint ellenkezőleg, Irán érdeke a tárgyalásokhoz való visszatérés. Douste-Blazy emlékeztetett, hogy a határozatot Oroszország és Kína is megszavazta, “s ha Irán ezt nem érti meg, akkor (a nemzetközi közösség) egysége és az eltökéltsége az ország elszigetelődéséhez fog vezetni”.

Az iráni atomprogramról szóló tárgyalások újrafelvételét sürgette vasárnap Peking, figyelmeztetve, hogy az ENSZ-szankciók valószínűleg nem oldják meg a konfliktust. A kínai külügyminisztérium nyilatkozatban fejezte ki reményét, hogy a határozatnak komolyan érvényt szereznek, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a szankciókat Pekingben nem tekintik célnak és azok alapvetően nem is tudják megoldani a problémát. Kína tárgyalásos, békés rendezést akar – hangoztatta a minisztérium honlapjára feltett nyilatkozat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik