Nagyvilág

A jeruzsálemi pátriárka nyitotta meg a betlehemi ünnepséget

A jeruzsálemi latin pátriárka ünnepélyes bevonulásával megkezdődtek vasárnap a karácsonyi ünnepségek Betlehemben, Jézus hagyomány szerinti szülőhelyén.

A Kathpress katolikus hírügynökség jelentése szerint több tízezer ember ujjongva üdvözölte a kétórás késéssel érkező Michel Sabbah pátriárkát. A Jászol teret cserkészek, dudászenekarok és szentföldi, illetve külföldi látogatók töltötték meg. A helyi biztonsági erők szerint idén sokkal többen érkeztek, mint a múlt évben, amikor 30 ezer embert számoltak meg a Jászol téren.

Michel Sabbah már vasárnap délben hivatalában fogadta a jeruzsálemi katolikusok képviselőit a hagyományos karácsonyi üdvözlésre, majd az egyház számos személyisége és vendégek kíséretében Betlehembe hajtott. Az izraeli katonaság és lovasrendőrség kísérte a Ráhel sírjánál lévő ellenőrzőpontig, ahol békés légkörben, hivatalosan is a palesztin biztonsági erők gondjaira bízták a konvojt.

A Születés templomába való bevonulás után a pátriárka ferencesekkel és más szerzetesekkel együtt vecsernyézett. Következő hivatalos programpontjaként éjféli misét mutat be a Születés templomával szomszédos Szent Katalin templomban, majd a gyermek Jézus szobrát a Születés barlangjába viszi.

Általános várakozás szerint Mahmúd Abbász palesztin elnök is jelen lesz az éjféli misén. Karácsonyi üzenetében Michel Sabbah a békéért, az igazságosságért és a szabadságért emelt szót. Felszólította az izraeliek és a palesztinok politikai vezetőit, hogy tegyenek őszinte erőfeszítéseket a megértését.

A jeruzsálemi latin pátriárka hivatalában közben örömmel vették tudomásul Ehud Olmert izraeli miniszterelnök és Mahmúd Abbász palesztin elnök első hivatalos találkozóját. – A meglepetésszerű csúcstalálkozó reménysugarat jelent. Még ha kérdéses is, hogy követik-e más találkozók, akkor is szép karácsonyi ajándékról van szó – mondta a KNA német katolikus hírügynökségnek Sabbah pátriárka kijelölt utódja, Fuád Tual tunéziai érsek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik