Nagyvilág

Irán szerint törvénytelen a BT határozat

Az iráni külügyminisztérium szombaton "érvénytelennek és törvénytelennek" minősítette az ENSZ Biztonsági Tanácsának a Teherán ellen az urándúsítás felfüggesztésének megtagadása miatt szankciókat elrendelő határozatát, Izrael pedig további lépéseket tartott szükségesnek annak megakadályozására, hogy a perzsa állam atomfegyverre tegyen szert.

“Irán úgy ítéli meg, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozata … hatáskörén kívüli lépés, és ellentétes az ENSZ Alapokmányával” – áll a teheráni külügyminisztérium által szombaton kiadott közleményben.

Izrael szerint az ENSZ Biztonsági Tanácsának döntése, amely azért sújtja szankciókkal Iránt, mert Teherán nem volt hajlandó felfüggeszteni az urándúsítást, az “első lépés”, de továbbiakra lesz szükség annak megakadályozására, hogy Iránnak atomfegyvere legyen.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) folytatja az iráni atomprogram ellenőrzését – közölte szombaton az atomsorompó-egyezmény betartásán őrködő ENSZ-szervezet főigazgatója, Mohamed el-Baradei.

A Bush-kormányzat szombaton reményét fejezte ki, hogy az ENSZ BT-határozat révén az egyes országok – különös tekintettel Oroszországra – szigorúbb intézkedéseket hozhatnak Irán ellen. Nicholas Burns amerikai külügyi államtitkár ugyanakkor szombaton további intézkedéseket szorgalmazott a nemzetközi közösség részéről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik