Nagyvilág

Ezrek búcsúznak Türkménbasitól

Feketébe öltözött türkmének ezrei - kezükben virággal - álltak sorba vasárnap reggel az asgabati elnöki palota előtt, hogy leróják kegyeletüket Saparmurat Niyazov néhai elnök előtt.

Az országát 21 éven át vaskézzel irányító Türkménbasi (“a türkmének atyja”) holttestét nyitott koporsóban ravatalozták fel.

A szigorú biztonsági intézkedések között folyó szertartásról valamennyi televízió élőben közvetít. Az elnöki palota kapui a tervezettnél egy órával korábban, közép-európai idő szerint 4.00 órakor nyíltak meg. Az állami televízió szerint reggeli öt órától a külföldi vezetők róhatják le kegyeletüket. A külföldi vendégek között lesz várhatóan Mahmúd Ahmadinezsád iráni és Hamid Karzai afganisztáni elnök, valamint Recep Tayyip Erdogan török és Mihail Fradkov orosz kormányfő is.

A gyászmenet az elhunyt elnök koporsójával közép-európai idő szerint 8.00 óra tájban indul meg a fővárostól 15 kilométerre található Kipcsak, a Türkménbasi szülővárosa felé, ahol Niyazovot szülei és két fivére mellé helyezik végső nyugalomra a mauzóleumba.

Türkménbasi csütörtökön, 66 éves korában hunyt el, szívroham következtében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik