Nagyvilág

Eltemették Türkménbasit

Tízezrek vettek búcsút Türkmenisztánban Saparmurat Niyazov elnöktől, akit szülőfalujában, Kipchakban helyeztek végső nyugalomra egy, az államfő és családja számára épült mauzóleumban.

A közép-ázsiai állam örökös államfője 66 éves korában szívelégtelenségben hunyt el múlt csütörtökön, kijelölt utód nélkül. Holttestét Asgabatban az elnöki palota kupolacsarnokában ravatalozták fel. Helybeliek és külföldi küldöttségek rótták le tiszteletüket Türkmenbasi (“a Türkmének atyja) előtt. Mintegy negyven ország és nemzetközi szervezet vett részt a temetésen. Oroszországot Mihail Fradkov kormányfő, Ukrajnát Viktor Janukovics miniszterelnök, míg az Egyesült Államokat Richard Boucher külügyi államtitkár-helyettes képviselte. Az amerikai tisztviselő később újságíróknak nyilatkozva kijelentette: az Egyesült Államok azt reméli, hogy a hatalomátadás békés és zökkenőmentes lesz Türkmenisztánban. Egyben reményét fejezte ki, hogy új fejezet kezdődik az amerikai-türkmén kapcsolatokban.

Saparmurat Niyazov koporsóját később virágokkal díszített ágyútalpra helyezték, amelyet egy páncélozott jármű vontatott szülőhelyére, a fővárostól 15 kilométerre fekvő Kipchakba. Útvonal mentén végig gyászolók sorakoztak.

Niyazov országlása során a Bouygues csoport közreműködéssel, mintegy százmillió dolláros költséggel megépítette Közép-Ázsia legnagyobb mecsetét, a területén lévő mauzóleumban nyugszanak még gyerekkorában elhunyt szülei és fivérei. A türkmén elnök koporsóját a monumentális síremlék közepén helyezték el.

Asgabatban vasárnap az utcákon a rendőrség civil és egyenruhás járőrei ellenőrizték a gyász betartását, az üzletek zárva tartottak, a piacokon pedig csak virág árusítását engedélyezték a hatóságok.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik