Nagyvilág

Türkmenisztánban az elnök temetésére készülnek

Megszigorított utcai ellenőrzés közepette, de nyugalomban készültek szombaton Türkmenisztánban a héten elhunyt Saparmurat Niyazov elnök temetésére.

A főváros, Asgabat fontos pontjait, így a távközlési központot katonaság őrzi, az utcákon rendőrök cirkálnak, de kevés a járókelő, kicsi a forgalom. Az elnök holttestét felravatalozták az elnöki palotában, ahol a hivatalos búcsúztatás lesz. Ezen részt vesz többek között Viktor Juscsenko ukrán elnök, Mihail Fradkov orosz és Recep Tayyip Erdogan török kormányfő. A hatóságok már lezárták azt az utat is, amelyen a holttestet a végső nyughelyére, az elnök szülőhelyén, Kipcsakban felépített sírhelyre viszik.

Az utódlásról elnökválasztást ír ki a jövő kedden összeülő parlament. A leendő elnök politikáját előre behatárolja Geldimuhammed Acsirmuhammedov nemzetbiztonsági miniszter szombaton megjelent nyilatkozata, amely szerint folytatják a Niyazov által kijelölt vonalat.

A nemzetbiztonsági minisztérium éjjel-nappal őrizni fogja Saparmurat Turkmenbasi (“a törökök atyja”) vívmányait… és éberen őrködik a nyugalom, népünk boldog élete, és az ország stabilitása felett – hangzik a nyilatkozat.

A színfalak mögött folyó hatalmai harc gyors beindulását jelzi, hogy eltávolították posztjáról Ovezgeldi Atayev parlamenti elnököt, akinek az alkotmány szerint átmenetileg át kellett volna venni Niyazov helyét. Azonnal vádat is emeltek ellene, hogy “megsértette az emberi jogokat, és visszaélt a hatalmával”.

Az utód személye valószínűleg a sebtében létrehozott biztonsági tanácsból kerül ki, amelyben Agageldi Mametgeldiyev védelmi miniszter vezetésével a fegyveres testületek vezetői kaptak helyet. Gurbanguly Berdimukhammedov ideiglenes elnök az alkotmány szerint nem választható meg. Az ő rendelete értelmében az elnökválasztást “a nagy vezető által meghatározott demokratikus alapokon” állva rendezik meg, ami megfigyelők szerint azt jelenti, hogy nem lesz valódi verseny.

Niyazov elnök ugyanis betiltotta az ellenzéki pártokat, személyesen ellenőrizte, mi jelenhet meg a sajtóban, és a hatóságok még a kormányzatot bíráló internetes oldalak elérését is blokkolták.

Száműzetésben élő türkmén ellenzékiek ennek ellenére hazatérni készülnek, hogy részt vegyenek a választáson. Sietnünk kell, mert az idő Niyazov csoportjának dolgozik – mondta Norvégiában Avdy Kuliyev egykori külügyminiszter.

A türkmén hatóságok az átmeneti időszakra stabilitást ígértek a külföldre irányuló földgáz- és kőolajszállításokban. Berdimukhammedov biztosította a külföldi energiaipari befektetőket, hogy Türkmenisztán minden szerződését betartja. “Türkmenisztán szigorúan tartja magát kötelezettségeihez és semmi sem fogja befolyásolni a szállításokat” – mondta.

“A kormány szorosan ellenőrzése alatt tartja a helyzetet (…) Türkmenisztán megbízható üzleti partner hírében áll, és nyitott bárki felé, aki itt akar beruházni” – tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik