Nagyvilág

A székelyföldiek támogatják a területi autonómiát

Szombaton zárul le a Székelyföld területi autonómiájáról szóló nem hivatalos, Hargita és Kovászna megyére kiterjedő népszavazás: az eddig feldolgozott eredmények szerint a megkérdezettek elsöprő többsége támogatja, hogy a magyarok által többségben lakott régió autonóm státust kapjon.

A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) által kezdeményezett referendumot összesen 23 Hargita és Kovászna megyei településen szervezték meg, ezek közül a legnagyobb a mintegy 40 ezer lakosú Székelyudvarhely.

A Kovászna megyei Erdővidéket szinte teljes mértékben lefedő, 20 településen szervezett mozgóurnás referendum nyomán 17 945 szavazásra jogosult állampolgár közül 12 140 nyilvánított véleményt, ami 67,65 százalékos részvételi aránynak felel meg. A voksolók közül mindössze 44-en szavaztak nemmel, ami azt jelenti, hogy az erdővidékiek 99,52 százaléka támogatja Székelyföld területi autonómiáját.

A Hargita megyei Gyergyócsomafalván 3700 szavazópolgár közül 2487 voksolt, a 67,22 százalékot kitevő véleményt nyilvánítóknak a 99,48 százaléka itt is igennel szavazott. Bögözön a választói névjegyzékben szereplő 640 állampolgároknak a 90,78 százaléka élt szavazati jogával, közülük 98,1 százaléka ért egyet azzal, hogy Székelyföld autonóm státust kapjon.

A 23 településen szavazók több mint fele azonban Székelyudvarhelyen található, itt 30 ezer szavazatra jogosult állampolgár él. Dósa Barna, az SZNT székelyudvarhelyi széki településének alelnöke közölte, hogy estig még folytatják a mozgóurnás referendumot. Eddig több mint 17 ezer ember voksolhatott, az eredményeket azonban csak jövő héten közölhetik, mivel a szavazatok megszámolása időigényes.

A jogi következményekkel nem rendelkező, nem hivatalos referendumot az SZNT többnyire önerejére és önkéntesek segítségére alapozva szervezte meg. Az SZNT vezetői szerint a nem hivatalos népszavazás alkalmas civil nyomásgyakorlási eszköz arra, hogy Székelyföld lakossága hivatalosan is kinyilváníthassa majd akaratát a területi autonómia ügyében. Az eredményeket elküldi Románia állam- és kormányfőjének, sőt az Európai Néppárt magyar frakciójához is eljuttatják.

Az Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) vezetői korábban elmondták: azért nem tudják támogatni a népszavazási kezdeményezést, mert Romániában ezt a jelenlegi törvény nem teszi lehetővé.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik