Nagyvilág

Észak-Korea Washingtont fenyegeti

Az amerikai szankciókra adandó válaszlépésekkel fenyegetőzött szombaton Kim Jong Csun, az észak-koreai hadsereg vezérkari főnöke.

“A nyomásgyakorlás és a szankciók sosem lesznek hatással (Észak-Koreára). Ha az ellenséges erők folytatják a szankciók kiterjesztését és a nyomásgyakorlást, határozott ellenintézkedésekkel válaszolunk “- figyelmeztetett a vezérkari főnök több ezer magas beosztású phenjani kormányhivatalnok és katonai vezető előtt mondott beszédében.

Az összejövetelen azt ünnepelték, hogy Kim Dzsong Il elnök 15 évvel ezelőtt vette át a parancsnokságot a világ ötödik legnagyobb, 1,1 milliós észak-koreai hadsereg felett. A nyilatkozat egy nappal azután hangzott el, hogy áttörés nélkül ért véget Pekingben az észak-koreai atomválság rendezéséről szóló tárgyalások újabb, egyéves szünet után megtartott fordulója.

Kim nem részletezte, hogy mit ért az ellenintézkedések alatt, de Kim Kje Gvan phenjani küldöttségvezető pénteken értésre adta, hogy az amerikai nyomásgyakorlásra válaszul Észak-Korea nukleáris arzenálját fogja erősíteni.

A vezérkari főnök az Egyesült Államok szemére vetette, hogy egyoldalúan azt követeli Észak-Koreától, hagyjon fel a nukleáris programjával, miközben ő maga nem akarja feloldani a Phenjan ellen bevezetett pénzügyi korlátozásokat.

Washington pénzmosással és pénzhamisítással is vádolja az észak-koreai kommunista kormányt, és erre való hivatkozással vezette be a szankciókat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik