Nagyvilág

Irán kiléphet az atomsorompó-szerződésből

Egy konzervatív iráni lap arról szólította fel a teheráni vezetést, hogy lépjen ki az atomsorompó-szerződésből, amennyiben az ENSZ Biztonsági Tanácsa szankciókat fogad el Irán ellen nukleáris programja miatt.

A nagy múltú, jelenleg az iszlám fundamentalista erők kezében lévő Kajhan szombati számában így írt: “Vezetőinknek meg kell ragadni az alkalmat a Nyugat megbüntetésére, és bejelenteni Irán kilépését az atomsorompó-szerződésből egy Irán-ellenes határozat esetén”.

A cikk néhány órával a BT-szavazás előtt jelent meg. Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök csütörtökön leszögezte, hogy semmi sem állíthatja meg Irán nukleáris programját. “Az Egyesült Államok és az európaiak jól tudják, hogy nem tehetnek semmit Irán ellen, és nyomásuk nem térítheti el az országot attól a szándékától, hogy teljes egészében birtokolja a békés nukleáris technológiát” – mondta az elnök.

A BT immár többszörösen módosított határozattervezete szerint kizárólag gazdasági és kereskedelmi szankciókkal sújtanák Iránt, miután Teherán nem volt hajlandó felfüggeszteni urándúsító programját.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik