Nagyvilág

Egyhangú ENSZ BT döntés irán ellen

Egyhangúlag fogadta el szombaton az ENSZ Biztonsági Tanácsa az Irán elleni szankciók bevezetéséről rendelkező határozatát.

A határozat megtiltja az ENSZ-tagállamoknak, hogy olyan anyagokkal és technológiákkal lássák el Teheránt, amelyek hozzájárulhatnak az iráni atom- és rakétaprogram fejlesztéséhez. A BT-határozat befagyasztja olyan kulcsfontosságú vállalatok és magánszemélyek vagyonát, amelyek, illetve akik részt vesznek az iráni nukleáris programban, és szerepelnek az ENSZ listáján.

A határozathozatalra azt követően került sor, hogy az orosz és az amerikai elnök egyetértésre jutott szombaton abban, hogy előre kell lépni az Irán ellen hozandó biztonsági tanácsi határozat ügyében. A véleménycserét egyábként Putyin kezdeményezte.

“Megállapodtak abban, hogy előre kell lépni a határozattal az ENSZ Biztonsági Tanácsában, illetve hangsúlyozták az iráni atomprogramra vonatkozó egységes kiállás fenntartásának fontosságát” – mondta Rethmeier, a Fehét Ház szóvivője.

A telefonbeszélgetésről említést tett szombaton Alekszerj Gromov, a Kreml szóvivője is, de ő még Rethmeiernél is kevesebb konkrétumot hozott nyilvánosságra róla. A tervezet pénteken gyakorlatilag elkészült, de az orosz képviselet akkor még nem adta hozzájárulását, mert Putyin elnök döntését várta, aki szombat délelőtt találkozott nemzetbiztonsági tanácsadóival. Putyin valószínűleg ennek a tanácskozásnak az eredményét közölte Bushsal. Közben közép-európai idő szerint szombat este már össze is ült a BT, hogy szavazzon Iránról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik