Nagyvilág

Afgán tálib csúcsvezető halt meg

Egy magas rangú tálib katonai vezető vesztette életét Afganisztán déli részén fekvő Hilmend tartományban, a pakisztáni határ közelében végrehajtott amerikai légi csapásban - jelentette be szombaton az Afganisztánban állomásozó amerikai egységek parancsnoksága. Tálib forrásokból cáfolták a hírt.

Az amerikai közlemény szerint a légi támadást “sebészi pontossággal” hajtották végre még csütörtökön Ahtár Mohammad Oszmáni molla gépjárműve ellen egy elhagyott vidéken. Őt tekintették a tálibok dél-afganisztáni katonai parancsnokának, aki az elmúlt hónapokban az afgán hatóságok, illetve az Afganisztánban állomásozó koalíciós erők elleni támadásoknak és öngyilkos merényleteknek a “koordinátora” volt. Az amerikaiak úgy tudják, hogy közel állt Oszama bin Ladenhez, az al-Kaida terrorista hálózat vezetőjéhez, valamint Gulbuddin Hekmatjarhoz, a Hezb-i Iszlámi szervezet szintén terrorizmus miatt körözött vezéréhez, de arról nincsenek információik, hogy Oszmáni mikor lépett velük utoljára kapcsolatba.

A Hilmend tartománybeli Oszmáni a legfőbb tálib vezető, Omar molla belső köréhez tartozott, ő nevezte ki katonai parancsnoknak még 2001-ben, nem sokkal a tálib rendszer bukása előtt. Tagja volt a “vallástanulók igazgató tanácsának” is. Az amerikai katonai szóvivő szerint Oszmáni felelt a tálibok pénzügyeiért is. 2002 júliusában már egyszer elfogták őt az amerikaiak, de állítólag tévedésből szabadon engedték, az amerikai sajtó viszont azt írta, hogy sikerült megszöknie börtönéből.

Az amerikai szóvivő “nagy áttörésnek” nevezte Oszmáni megölését, és úgy vélekedett, hogy a tálib parancsnok halálának “azonnali hatása lesz”.

Afgán illetékesek egyelőre nem erősítették meg az amerikai bejelentést. Ugyanakkor a tálibok egyik parancsnoka telefonon azt közölte a brit hírügynökséggel, hogy hír nem igaz, Oszmáni él, és nem is tartózkodott azon a területen, ahol az amerikaiak állítólag megölték őt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik