Nagyvilág

90 ezer embert evakuáltak Malajziában

Heten meghaltak és több mint kilencvenezren kénytelen voltak elhagyni otthonukat Malajziában az utóbbi 37 év legsúlyosabb, heves esőzések okozta áradásában.

Közel 74 ezer embert evakuáltak a délen, a szingapúri határ közelében lévő Johor államban – a halálos áldozatokat is ott követelte a természeti csapás -, míg Melakában 12 500-at, Pahangban pedig 5 100-at telepítettek ki és helyeztek el nyilvános menedékhelyeken – közölte szombaton a helyi rendőrség belbiztonsági egységének illetékese.

A malajziai meteorológiai szolgálat szerint a félsziget déli és keleti részén vasárnapig folytatódnak a súlyos esőzések.

Abdullah Ahmad Badawi malajziai miniszterelnök Ausztráliában töltendő szabadsága előtt szombaton a johori katasztrófa sújtotta területre érkezett, élelmiszert és más sürgős segélyeket ígért a károsultaknak, egyúttal felszólította a helyi hatóságokat, hogy oltásokkal óvják a menekültek egészségét. Abdul Razak miniszterelnök-helyettes, aki Melakát kereste fel, az állami RTM1 tv-ben bejelentette: a kormány pénzsegélyt ad azoknak, akiknek házát vagy termőföldjét tönkretette az áradás. Előző nap úgy nyilatkozott, hogy Malajziának nincsen szüksége külföldi segítségre, hogy legyőzze az árvizet. Az ellenzék ugyanakkor azzal vádolta a kormányt, hogy a mentési munkálatok teljes szervezetlenségben zajlanak.

Közben a Star című Kuala Lumpuri lap arról számolt be, hogy Johor több városában is fosztogatások kezdődtek, s számos esetben előfordult, hogy a mentők pénzt kértek az árvíz áldozataitól, mielőtt kimentették volna őket.

Ugyancsak árvizeket okoztak a két napja tartó súlyos esőzések Indonéziában. Aceh tartomány keleti partvidéki területein öten meghaltak és 70 ezren váltak földönfutóvá. Észak-Szumátra tartományban egy ember meghalt, tizenkettő pedig eltűnt, miután több mint két méter magas árhullám öntött el 12 járást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik