Nagyvilág

Törökország eltökélt az EU-csatlakozás ügyében

Törökország eltökélt az Európai Unióhoz (EU) való csatlakozás érdekében tett erőfeszítések folytatása mellett - jelentette ki Abdullah Gül török külügyminiszter pénteken.

“Elfogadhatatlan, hogy az EU a ciprusi kérdéshez hasonló kifogások mögé bújva a török-EU kapcsolatok lényegével és szellemiségével ellenkező módon viselkedik” – vélekedett a külügyminiszter az üzletembereket tömörítő török gazdasági kamara, a Tüsiad tagjai előtt tartott beszédében.

Válaszul arra, hogy Törökország – előzőleg tett kötelezettségei ellenére – nem hajlandó megnyitni kikötőit és repülőtereit az EU-tag Ciprus járművei előtt, az unió vezetői december elején úgy határoztak, hogy a 35 csatlakozási fejezetből nyolcat felfüggesztenek, illetve a tárgyalás alatt álló 27 fejezetet sem zárják le addig, amíg a ciprusi kérdést nem rendezik.

Gül kijelentette, hogy Törökország nem fog “duzzogni” az EU szankciói miatt, sőt mindenképpen folytatja a küzdelmet a teljes jogú tagságért. A miniszter biztosította az EU-tagságot szintén határozottan támogató üzletembereket, hogy Ankara folytatja az ország átalakítását az EU elvárásainak való megfelelés érdekében. “A reformokat folytatjuk, ahogy eddig is tettük” – mondta.

A külügyminiszter továbbá kiemelte, hogy az unióban jelenleg bizonytalanság uralkodik a közösség jövőjét illetően, ám ez csupán átmeneti, rövid távú válság, amely nem sodorhatja veszélybe Törökország jövőbeli teljes jogú tagságát.

Törökország továbbra is csak akkor hajlandó megnyitni kikötőit és repülőtereit Ciprus előtt, ha megszüntetik a kizárólag Ankara által elismert Észak-ciprusi Török Köztársaság elleni nemzetközi embargót.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik