Nagyvilág

Castro “pótolhatatlan” veszteség

Fidel Castro kubai vezető pótolhatatlan és kudarcot fognak vallani azok, akik megkísérelnek a helyébe lépni - jelentette ki Raúl Castro ideiglenes államfő.

Raúl Castro – a betegeskedő Fidel Castro öccse – a kubai egyetemi ifjúsági szövetség tagjai előtt szerdán Havannában leszögezte: Fidel Castro pótolhatatlan és “nyilvánvaló okokból” csakis a kommunista párt helyettesítheti őt.

Elmondta, hogy öt hónapja ugyan ideiglenesen átvette bátyjától az államfői teendőket, ám nem akarta “utánozni” fivérét, s az első perctől kezdve világos számára: nem neki kell döntéseket hoznia, beszédeket tartania és külföldi látogatásokra utaznia. A kubai forradalom vezetőjének szerepét és karizmáját tiszteletben kell tartani – tette hozzá.

Raúl Castro hangsúlyozta annak fontosságát is, hogy az 1959-es forradalom “történelmi” vezetői gárdájának át kell adnia a kubai kommunista rendszer irányítását a fiatalabb nemzedéknek.

Raúl Castro két nappal azelőtt mondta el beszédét, hogy pénteken várhatóan összeül a kubai parlament, s az eseményre Fidel Castro szinte példátlan távolléte nyomja rá bélyegét (a kubai vezető a testület 30 éves fennállása óta csak egyszer maradt távol az ülésről, 2002-ben egészségügyi okok miatt).

Havanna államtitokként kezeli Fidel Castro egészségi állapotát, amióta a 80 éves kubai vezetőt július végén bélvérzést követően megműtötték. Castrótól július 31-én ideiglenesen Raúl vette át a hatalmat. Fidel Castrót a műtét óta ismeretlen helyen ápolják, nyilvános rendezvényen utoljára július 26-án mutatkozott. Októberben közzétettek róla egy videofelvételt, amelyen úgy tűnt, nagyon gyenge, még a járás is nehezére esik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik