Nagyvilág

Több mint száz kémet lepleztek le az oroszok idén

Ugrásszerűen nőtt azoknak a külföldi titkosügynököknek a száma, akik humanitárius és nemzetközi szervezetek hivatalos képviselőiként végeznek törvénybe ütköző információgyűjtést az országban.

Nyikolaj Patrusev, az orosz titkosszolgálat (FSZB) szakszolgálat igazgatója szerint az idén 40 külföldi titkosszolgálat tevékenységére derítettek fényt Oroszországban, és 116 személyt kaptak rajta kémtevékenységen. Közülük 27-en külföldi titkosügynökök voltak, 89-en pedig külföldi szolgálatoknak dolgozó oroszok.

Patrusev szerint hirtelen fokozódott az olyan fajta kémtevékenység, amikor az ügynökök különféle, együttműködési kérdésekkel és humanitárius segélyekkel foglalkozó nemzetközi alapítványok és szervezetek, illetve sajtóorgánumok törvényes képviselőiként végeznek információgyűjtést.

Nyikolaj Patrusev arról is beszámolt év végi tájékoztatóján, hogy az idén több mint háromszáz terrorcselekményt hiúsítottak meg az orosz titkosrendőrök, és “több mint 100 bandavezért semlegesítettek” Észak-Kaukázusban. Közöttük volt Samil Bászájev és Abdul-Malik Szajdulajev hírhedt felkelővezér, illetve az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet képviselője, a jordániai származású Abu Havsz, valódi nevén Farisz Juszef Amirat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik