Nagyvilág

Őrizetben az al-Kaida egyik vezetője

Az amerikai erők őrizetbe vették az al-Kaida terrorszervezet egyik katonai vezetőjét, aki felelős több száz polgári személy haláláért, és aki öngyilkos merényletre készülő külföldi fegyvereseket bújtatott.

Az amerikai hadsereg szerdai közlése szerint a férfit december 14-én fogták el az észak-iraki Moszulban. Korábban, 2005 végéig ő volt az al-Kaida moszuli katonai főnöke. Néhány hónappal később, amikor szorult a hurok körülötte, Bagdadba került, ahol a pokolgépes merényletek elkövetését, valamint az emberrablásokat irányította. Később azonban elhagyta az iraki fővárost, és ismét Moszulba tette át székhelyét. Itt fogták el, amikor a terroristák által ismert egyik találkozóhelyen végrehajtott razzia elől megpróbált megszökni.

Az amerikaiak szerint elfogásával közelebb kerülnek Abu Hamza al-Muhádzsirhoz, aki Abu Muszab az-Zarkávi júniusi halála után vette át a nemzetközi terroristahálózat iraki szárnyaként emlegetett csoport irányítását.

Muaffak ar-Rubai nemzetbiztonsági tanácsadó decemberben közölte, hogy az al-Kaida iraki vezetésének hatvan százalékát már elfogták vagy megölték.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik