Nagyvilág

Váratlanul Ammánba látogatott az izraeli kormányfő

Ehud Olmert izraeli miniszterelnök két órányit tárgyalt II. Abdalláh királlyal a közel-keleti békefolyamat újraélesztésének módozatairól.

Az ammáni királyi palota egyik tisztviselője közölte, hogy az izraeli kormányfőt az uralkodó hívta meg, aki nagyon szeretné, ha izraeli szomszédja felújítaná a béketárgyalásokat a palesztinokkal. Az ammáni közleményből kiderült, hogy II. Abdalláh kész egy Abbász-Haníje találkozónak otthont adni, hogy a palesztinok elsimítsák nézeteltéréseiket és előmozdítsák a palesztin egységet. Az izraeli kormányfői hivatal is arról számolt be, hogy a találkozón szó volt a palesztinok közötti hatalmi harcról és más regionális kérdésekről.

Abdalláh király a közelmúltban figyelmeztetett a Mahmúd Abbász palesztin elnökhöz hű erők és az Iszmáil Haníje kormányát alkotó Hamász iszlám radikális mozgalom hívei közti erőszakspirál veszélyeire. Izrael elvileg beleegyezett abba a javaslatba, hogy egy Jordániában állomásozó palesztin félkatonai szervezetet vezényeljenek át a Gázai övezetbe Abbász megerősítésére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik