Nagyvilág

Az USA is helyesli az új palesztin választásokat

Ismét támogatásáról biztosította az amerikai kormány hétfőn a palesztin elnököt és védelmébe vette Mahmúd Abbásznak az előre hozott választások kiírására vonatkozó jogát. A tűzszünet ellenére folytatódnak az összecsapások a Hamasz és a Fatah között, akik túszcserét hajtottal végre hétfőn este.

Sean McCormack fehér házi szóvivő washingtoni sajtóértekezletén úgy vélte: Abbász megértette, a palesztin nép azt szeretné, ha megszűnne a jelenlegi (kiélezett belpolitikai) helyzet a palesztin területeken. A palesztin elnök ezért olyan döntéseket hoz, amelyekre jogosultnak érzi magát, hogy megpróbáljon kiutat találni a politikai zsákutcából – hangoztatta. A szóvivő megjegyezte: a palesztin alaptörvény konkrétan talán nem említi e lehetőséget, mindenesetre nem tiltja, hogy Abbász előre hozott választásokat írjon ki.

A palesztin elnök múlt szombaton jelentette be: úgy döntött, hogy előre hozott elnök- és parlamenti választásokat ír ki a lehető legkorábbi időpontra. A palesztin területeken kormányzó Hamász radikális iszlámista mozgalom azonnal elutasította a választási felhívást.

A palesztin területeken egy évtizede nem tapasztalt belső feszültség alakult ki, miután a Hamász és az Abbász vezette Fatah között rendre kudarcba fulladtak a nemzeti egységkormány megalakításáról folytatott tárgyalások. Abbász hét végi bejelentése után a Gázai övezetben tetőfokára hágott a rivális palesztin csoportok közötti erőszakhullám; a felek vasárnap este tűzszünetet kötöttek, de azóta is folytatódnak az összetűzések.

A Fatah és a Hamász elengedték foglyaikat

Visszanyerte szabadságát a Hamász és a Fatah palesztin mozgalom fegyveresei által hétfőn a Gázai övezetben túszul ejtett tucatnyi személy – közölték a két szervezet képviselői. Tájékoztatásuk szerint a két rivális mozgalom, a palesztin területeken kormányzó radikális iszlámista Hamasz, illetve a Mahmúd Abbász palesztin elnök vezette Fatah hétfő este közvetítők segítségével engedte szabadon túszait.

A források szerint nyolc Fatah-aktivista, valamint négy – más közlés szerint öt – Hamász-tag nyerte vissza ily módon szabadságát. A Hamász fegyveresei foglyul ejtették Szufián Abu Zaida Fatah-vezetőt, volt palesztin államminisztert is, akit Háled Mesaalnak, a Hamász száműzetésben élő politikai vezetőjének a közbenjárására egy órával később azonban elengedtek. A túszejtés előtt a két rivális szervezet fegyveresei összecsaptak, aminek következtében a Fatah egyik tagja életét vesztette.

A Hamász és a Fatah aktivistái annak ellenére tűztek össze, hogy a palesztin fegyveres csoportok vasárnap este tűzszüneti megállapodást kötöttek. Az ellenségeskedés a Fatah-aktivista halála mellett tizenhárom sebesült áldozatot követelt hétfőn a Gázai övezetben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik