Külföld

Az orosz főügyészség lezárta a Litvinyenko-nyomozást

admin
admin

2006. 12. 19. 18:19

A Scotland Yard nyomozóinak átadták a december 5-18. között jelenlétükben felvett összes kihallgatási jegyzőkönyvet, papíron és hangfelvételen egyaránt - jelezte az orosz főügyészség keddi közleményében.

Az orosz ügyészek kétszer is kihallgatták a britek részvételével azt a három katonai-biztonsági hátterű oroszt, akik november elsején egy londoni szállodában találkoztak az ott és akkor polónium 210-es sugárzó izotóppal halálosan megmérgezett Alekszandr Litvinyenko dezertált állambiztonsági tiszttel. Mindhármukat tanúként hallgatták ki, akárcsak három másik személyt.

A két kulcstanút, Andrej Lugovojt és Dmitrij Kovtunt, akik együtt voltak Litvinyenkóval, amikor a plutóniumot tartalmazó teáscsészéből ivott, a Scotland Yard komolyan gyanúsítja. Kovtunt, aki október utolsó napjaiban Moszkvából Hamburgon át utazott Londonba, a német hatóságok sugárzó anyag csempészésével gyanúsítják. Az Interfax szerint tanúvallomásokat tett még a három barát több beosztottja, családtagja, valamint Kovtun és Lugovoj ügyvédje és kezelőorvosa is.

A főügyészségi közlemény szerint a brit nyomozók “meglehetősen magas színvonalúnak” értékelték az orosz szakmai segítséget, és elégedetten nyilatkoztak a közös munkáról. Mindamellett egy brit lap szerint az orosz ügyészek mellőzték számos olyan kérdés feltételét Kovtunnak és Lugovojnak, amelyek érdekelték a brit nyomozókat, s ezek csak azért nem panaszkodtak nyilvánosan, nehogy tovább rontsák a már amúgy sem felhőtlen brit-orosz kapcsolatokat.

A brit nyomozók nem találkozhattak uráli börtönében az államtitkok kiadásának vádjával elítélt Mihail Trepaskin volt állambiztonsági tiszttel sem, aki ezután egy közvetítő útján tudatta a britekkel annak a ma is aktív tiszttársának a nevét, akit a Litvinyenko-gyilkosság kulcsfigurájának tart

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

THE ASSASSINATION OF GIANNI VERSACE: AMERICAN CRIME STORY "The Man Who Would Be Vogue" Episode 1 (Airs Wednesday. January 17, 10:00 p.m. e/p) -- Pictured: Edgar Ramirez as Gianni Versace. CR: Jeff Daly/FX
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.