Külföld

Nem hoztak áttörést a tárgyalások Észak-Koreával

admin
admin

2006. 12. 19. 07:34

Nem történt előrelépés az Észak-Korea atomprogramjáról folytatott hatoldalú tárgyalások első napján - közölte kedden Christopher Hill amerikai küldöttségvezető, borúlátóan nyilatkozva a következő napok kilátásairól is.

A két Korea, az Egyesült Államok, Oroszország, Kína és Japán képviselőinek részvételével zajló tárgyalásokat több mint egyéves szünetet követően hétfőn sikerült felújítani a kínai fővárosban. A megbeszélések arról folynak, miként valósítsák meg azt a 2005 szeptemberében létrejött megállapodást, amelynek keretében Phenjan elvi ígéretet tett nukleáris arzenáljának leszerelésére, cserébe a többiek által felajánlott biztonsági garanciákért és gazdasági segítségért. A tárgyalássorozat időtartamát előre nem határozták meg.

Hill, mielőtt pekingi szállodájából elindult a keddi megbeszélésekre, újságírók előtt kijelentette: túlzás lenne azt állítani, hogy bármilyen előrelépés történt volna a tárgyalások első napján. Az amerikai diplomata borúlátóan ítélte meg a következő napok kilátásait is, mondván hogy ezen a héten nem lesz könnyű haladást elérni.

A mostani az első tárgyalási forduló azóta, hogy Észak-Korea tavaly kivonult a megbeszélésekről, tiltakozásul amiatt, hogy az Egyesült Államok pénzmosás és pénzhamisítás vádjával pénzügyi szankciókat rendelt el ellene. A hat ország képviselői szintén először ültek tárgyalóasztalhoz azóta, hogy Phenjan október elején kísérleti atomrobbantást hajtott végre, amellyel kiváltotta az egész világ elítélését, sőt büntetőintézkedéseket is elrendeltek vele szemben. A kísérleti robbantás megerősítette a másik öt ország szándékát Észak-Korea nukleáris leszerelésére. Észak-Korea azzal a feltétellel volt hajlandó felújítani a tárgyalásokat, ha a pénzügyi szankciókat is megbeszélik és rendezik.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.