Nagyvilág

Az iráni elnöknek járt volna az Év embere cím

A The Conservative Voice amerikai hírportál szerint Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnöknek kellene adni az év embere címet az idén.

A konzervatív újság kedden arról cikkezett, hogy Ahmadinezsád másfél éve még Teherán ismeretlen polgármestere volt, ma viszont már az Amerika-ellenesség és az anticionizmus látható arca, a Bush Amerikáját és az Izraelt gyűlölők táborának zászlóvivője.

Az iráni elnök 2006 győztese, az Egyesült Államok és Izrael pedig a vesztese volt. Ahmadinezsád a szavak embere, aki mögött nincs valódi hatalom, muszlimok milliói mégis rá hallgatnak és nem Amerikára, vajon miért? Ez a fő kérdés, amire válaszolni kell az internetes lap szerint.

A The Conservative Voice úgy ítéli meg, Amerikának is többet használt volna, az igazsággal való szembenézésre kényszerülne, ha a Time magazin azt tüntette volna ki az Év embere címmel, akinek az nyilvánvalóan járt volna.


Rendhagyó választás 2006-ban

A Time, mint hétfőn megjelent év végi számában közölte: a hagyományoktól eltérően idén nem egy személyt, hanem az internetezőket, az egész világra kiterjedő web-társadalom tagjait választották az Év emberévé. Richard Stengel vezetőszerkesztő a döntés kapcsán viszont elmondta: ha egy személyt kellett volna választaniuk, az iráni elnöknek járt volna a pálma, ezt azonban leszavazták.


Bin Ladennek is járt volna

A lap emlékeztetett arra, hogy a Time által 1927 óta kiosztott Év embere címet nem egyszer negatív személyiség kapta. A 30-as, 40-es években Truman és Churchill mellett kétszer “tüntették ki” Sztálint is. Hitler került a címlapra 1938-ban, az Anschluss és München évében, az iráni Khomeini ajatollah lett az év embere 1979-ben.


Nem megfelelő választás történt viszont 2001-ben, amikor Oszama bin Laden terrorvezér helyett Rudy Giuliani New York-i polgármester nyerte el a címet, pedig az akkori tragédiának nem ő volt a főszereplője. A Time idén is “meghátrált”, talán a teheráni holokauszttagadó konferencia miatt nem merték megválasztani Ahmadinezsádot. Vagy azért, mert attól tartottak, hogy az iráni elnök címlapfotója miatt az emberek nem vásárolnák meg a hetilapot.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik