Nagyvilág

Brit elemzés szerint “rettenetes hiba” volt az iraki háború

"Rettenetes hibának" minősítette az egyik vezető londoni stratégiai kutatóintézet kedden megjelent nagyszabású elemzése az iraki beavatkozást, illetve az ahhoz választott indokot.

A Királyi Külügyi Intézet (székhelye után, közkeletű nevén Chatham House) a brit külpolitikáról kiadott év végi összegzésben azt írta: Tony Blair brit kormányfő már 2002 közepén arra a következtetésre jutott, hogy George Bush amerikai elnök elkötelezte magát az iraki háború mellett, és Nagy-Britanniának partnerként kell ebben részt vennie.

A “leghalványabb kétség sem férhet ahhoz”, hogy ez volt Blair külpolitikájának, sőt egész miniszterelnökségének meghatározó pillanata, és hosszú évekig ez fogja alakítani örökségét, akár jó, akár rossz értelemben – áll a Chatham House elemzésében. A ház szerint Tony Blair úgy számolt, hogy – csakúgy, mint 1999-ben Koszovóban – a harctéri siker gyorsan be fog gyógyítani minden európai sérelmet, amely az iraki beavatkozás kapcsán felmerül.

A probléma az volt, hogyan lehet ENSZ-felhatalmazást szerezni a háborúhoz. Colin Powell akkori amerikai külügyminiszterrel szoros együttműködésben – az a döntés született, hogy az iraki tömegpusztító fegyverek felszámolásának szükségességét kell kihangsúlyozni. Visszatekintve azonban már látható, hogy ez rettenetes hiba volt – áll a londoni stratégiai műhely kedden kiadott elemzésében.

A Chatham House szerint London maga sem volt bizonyos ebben a kérdésben – ezt jelzi, hogy a kormány jogi főtanácsadója is megváltoztatta véleményét a háború jogszerűségéről -, és a diplomáciai lehetőségeket sem merítették ki teljes egészében. Emellett a nemzeti érdekre hivatkozás sem állta meg igazából a helyét, hiszen ha Szaddám Huszeinnek voltak is tömegpusztító fegyverei, azok nem Nagy-Britanniára voltak irányozva – írja a Királyi Külügyi Intézet elemzése.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik