Nagyvilág

Tűzszünetet köt a Hamasz és a Fatah

Megállapodásra jutottak a különböző palesztin fegyveres csoportok – köztük a Hamasz és a Fatah – vasárnap este arról, hogy tűzszünetet kötnek, véget vetve a nap folyamán három halálos és több tucat sebesült áldozatot követelő belharcoknak; az egyezség ellenére este folytatódtak az összetűzések.

A fegyvernyugvást Ibrahim Abu Nadzsa, a palesztin fegyveres csoportokat tömörítő bizottság vezetője jelentette be, amit később megerősítettek a palesztin területeken kormányzó radikális iszlámista Hamasz és fő vetélytársa, a Mahmúd Abbász palesztin elnök vezette Fatah képviselői is.

A Hamasz egyik tisztségviselője elmondta: a palesztin csoportok megegyeztek arról is, hogy felújítják a nemzeti egységkormányról folytatott tárgyalásokat, visszavonják fegyvereseiket az utcákról, a biztonsági erők visszatérnek laktanyáikba, a fegyveres csoportok beszüntetik a minisztériumok elfoglalását, és szabadon engedik túszaikat.

Száleh Zidan, egy kisebb palesztin mozgalom, a Demokratikus Front Palesztina Felszabadításáért vezetője az al-Dzsazíra arab hírtévének úgy nyilatkozott, hogy az egyezség értelmében a fegyvernyugvás azonnal hatályba lép.

A tűzszüneti megállapodás előzménye, hogy már három halálos és mintegy harminc sebesült áldozatot követeltek a palesztin belharcok azóta, hogy Abbász szombaton bejelentette: előre hozott elnök- és parlamenti választások kiírását tervezi. A Hamasz elutasította az elnök választási felhívását.

Alig telt el néhány óra a megállapodás után, de este és hajnalban is folytatódtak az összetűzések, nevezetesen az övezet északi részén fekvő Dzsabalíjában, egy Fatah-parancsnok, illetve Abbász elnök gázai otthona előtt, és a gázai parlamenti épület előtt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik