Nagyvilág

Százezrek áram nélkül az Egyesült Államokban

Hatan meghaltak és százezrek maradtak áram nélkül heves szélviharok pusztítása miatt az utóbbi napokban az Egyesült Államok északnyugati részén.

Több százezer otthon és vállalat maradt áram nélkül Washington és Oregon szövetségi államban annak nyomán, hogy a Csendes-óceán felől szokatlan erősségű szélviharok söpörtek végig a két államon. A partokat pénteken elérő széllökések helyenként 113 kilométeres óránkénti sebességgel csaptak le. A Seattle-Tacoma nemzetközi repülőtéren 111 kilométer/óra sebességű szelet mértek, amivel megdőlt a korábbi, 1993-ban rögzített rekord.

A viharok miatt a két állam több területén fel kellett függeszteni a repülőgépek és vonatok közlekedését, több kulcsfontosságú híd és közút járhatatlanná vált.

A rádió közlése szerint Washington államban 700 ezren, a szomszédos Oregonban 350 ezren maradtak áram nélkül a tél közepén.

Hatan vesztették életüket, egy 41 éves nő Seattle-ben a házának alsó szintjét elárasztó vízbe fulladt. Mások annak következtében haltak meg, hogy a nagy erejű szelek által kicsavart fák házaikra vagy kocsijaikra dőltek.

A hatóságok közlése szerint a szélviharok okozta károk mértéke meghaladhatja a 130 millió dollárt. Ennyibe kerültek a helyreállítási munkálatok az 1993-as úgynevezett “beiktatási vihar” után; a vihar éppen azon a napon csapott le az északnyugati államokra, amikor Bill Cilnton első elnöki periódusa nyitányaként letette a hivatali esküt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik