Nagyvilág

Robotokkal küzdenének a terrorizmus ellen a németek

A terrorizmus elleni harc fokozását célzó erőfeszítések keretében Németország a jövőben jobban akar támaszkodni a különböző robotokra is. Ezt tűnt ki abból a tervezetből, amelyet a konzervatív Anette Schavan által vezetett kutatási minisztérium hétfőn hozott nyilvánosságra.

A szövetségi kormány 2010-ig csaknem 130 millió eurót kíván fordítani olyan új technológiák kifejlesztésére, amelyek segítik a lakosság védelmét a terrorizmussal szemben. A szóban forgó technológiák között az első helyen különböző robotok állnak, így egyebek között újonnan kifejlesztett robotokat vetnének be a repülőterek, illetve vasútállomások, továbbá egyéb nyilvános helyek megfigyelésére, valamint ugyancsak a repülőtereken és egyéb helyeken alkalmazott átvilágításra.

A kormány terve az, hogy ezekbe az erőfeszítésekbe intenzíven bevonják a gazdasági, illetve tudományos élet képviselőit, így a terrorellenes technológiák terén egyfajta össztársadalmi összefogásról lenne szó.

A programot indokolva Schavan mindenekelőtt azt hangsúlyozta, hogy Németország terrorfenyegetettsége az elmúlt időszakban jelentősen megnövekedett. A miniszter asszony szerint az ország ugyan – mint fogalmazott – a világ egyik legbiztonságosabb államának számít, ennek ellenére a biztonság szavatolására felhasznált technológiák meglehetősen elavultak.

Schavan arra is utalt, hogy a terroristák által alkalmazott eszközök a korábbinál jóval korszerűbbé, illetve bonyolultabbá váltak. Mindez, mint mondta, szükségessé teszi az állami, illetve magán erőfeszítések összehangolását és ennek keretében olyan berendezések kifejlesztését, amelyek még hatékonyabbá tehetik a terrorizmus elleni harcot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik