Külföld

Az oroszok még nosztalgiáznak a Brezsnyev-korszakról

admin
admin

2006. 12. 18. 19:10

Az oroszok zöme boldog békeidőként emlékszik vissza Leonyid Brezsnyev kormányzására, aki kedden ünnepelné századik születésnapját, ha 76 évesen meg nem halt volna.

A Levada-központ közvélemény-kutatása szerint az oroszok 39 százaléka rokonszenvet táplál az egykori szovjet vezető iránt, míg a Közvélemény alap felmérése szerint 61 százalékuk boldog időként emlékezik a pangás időszakára, s fele részük pozitívan értékeli az elnök-főtitkár (1964-82) történelmi szerepét is.

A Komszomolszkaja Pravda című bulvárlap világhálóhelyén szavazók 34 százaléka szemében Brezsnyev neve leginkább azt fémjelzi, hogy “alatta nagyhatalom voltunk”, míg 26 százalékuk tekint vissza főtitkárságára az “áruhiány és a vasfüggöny korszakaként”. Arra a szentenciára, amely szerint Brezsnyev “gyenge politikus, de jó ember volt”, 18 százalék klikkelt, míg alig 8 százalék ítélte jellemzőnek azt véleményt, hogy “ő tette olajfüggővé az országot”.

A széles körű nosztalgiát szociológusok főleg annak tudják be, hogy a békés Brezsnyev-korszak olyan megrázkódtatásokat követett, mint a bolsevik forradalom, a sztálini terror és a második világháború, s olyan zűrzavaros átalakulásokat előzött meg, mint Mihail Gorbacsov peresztrojkája és az 1990-es évek éles társadalmi polarizációt okozó piaci reformjai.

Mindamellett az oroszok 42 százaléka nem vágyik vissza a pangás időszakába, még ha egyharmaduk vissza is sírja a szovjet kisember aranykorát. A “bizony arany idők voltak” kifejezést a Közvélemény felmérésében megkérdezettek 14 százaléka választotta.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

AUCKLAND, NEW ZEALAND - AUGUST 29:  Phil Taylor engages with his fans during the Auckland Darts Masters at The Trusts Arena on August 29, 2015 in Auckland, New Zealand.  (Photo by Michael Bradley/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.