Nagyvilág

Lengyelország jövőre már építi az USA rakétaelhárító rendszerét

Már a jövő évben elkezdődik az amerikai rakétaelhárító rendszer lengyelországi részének kiépítése - jelentette hétfőn a Rzeczpospolita.

A varsói lap tudni véli, hogy az amerikai kormány már januárban ajánlatot tesz Varsónak erre vonatkozóan. Joe Carpenter, a Pentagon szóvivője nem közölt ugyan konkrét időpontot, de névtelenül nyilatkozó amerikai diplomaták azt mondták, hogy Lengyelország már az új év első heteiben megkapja az amerikai ajánlatot – olvasható a lengyel újságban.

A Rzeczpospolita értesülése szerint egy olyan katonai bázis létesítése szerepel majd az ajánlatban, amelyen tíz rakétaindító állást hoznak létre. Nincs szó azonban az ajánlatról készült dokumentumban amerikai Patriot légvédelmi rakéták lengyelországi telepítéséről. Lengyelország kifejezetten kérte ilyen rakétaelhárító rakéták telepítését, és korábban ehhez kötötte az amerikai rakétaelhárító rendszer részeként létesítendő támaszpont engedélyezését.

“Ha otthont adunk ennek a védernyőnek, elvárjuk, hogy minket is védjen” – mondta Jaroslaw Kaczynksi lengyel miniszterelnök szeptemberben, egyesült államokbeli látogatásán.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik