Nagyvilág

Hillary Clinton Busht támadja

Hillary Clinton New York-i szenátor, a Demokrata Párt legnagyobb reményű lehetséges elnökjelöltje hétfőn kijelentette: nem támogatja az átmeneti iraki csapaterősítés ötletét, és többé nem hisz Bush elnöknek.

A volt first lady, a szenátus fegyveres szolgálatok bizottságának tagja az NBC televíziónak adott interjújában azt mondta, nem pártolja az iraki csapatok létszámának többek által javasolt, 20-40 ezer fővel történő növelését. Véleménye arra enged következtetni, hogy a kongresszusi választásokon győztes Demokrata Párton belül is éles ellentétek tapinthatók ki a jövőbeni amerikai Irak-politikát illetően.

Harry Reid nevadai szenátor, a szenátusi demokrata többség leendő vezetője a hét végén ugyanis éppen azt jelezte, támogatná a Pentagon által is javasolt időleges csapaterősítést a bagdadi erőszak elfojtására.

“Nem hiszek többé az elnöknek” – mondta Clinton, aki 2002-ben viszont még Bush mögé állt, és az iraki katonai akciót megszavazó ellenzéki képviselők közé tartozott, a republikánus oldalon emiatt sokan köpönyegforgatással vádolják.

Washingtoni elemzők szinte már kész tényként kezelik, hogy Bill Clinton volt elnök felesége beszáll az elnökválasztási küzdelembe. A szenátorasszony Barack Obama demokrata illinoisi szenátor rendkívül gyorsan növekvő népszerűsége miatt arra kényszerült, hogy kiterjedt egyeztetéseket folytasson megválaszthatóságáról Iowa and New Hampshire államban, a legelső előválasztások helyszínein. Clinton azt is közölte: idén már nem tesz bejelentést elnökjelöltségéről. “Bizonyos szeretnék lenni afelől, hogy helyes döntést hozok saját magam, a családom, a pártom és hazám számára” – mondta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik