Nagyvilág

Az amerikai hadsereg létszámának növelését sürgetik

Többen azon a véleményen vannak, hogy a jelenlegi csapatokkal nem lehet ellátni a honvédelem, a külföldi katonai jelenlét és a terrorizmus elleni globális háború hármas feladatát.

Az Egyesült Államok személyi állományának nagyságát 52-ről 76-84 dandárra kellene növelni annak érdekében, hogy Amerika, meghirdetett védelmi stratégiájának megfelelően, a világ fontos pontjain való jelenlét mellett két nagy háborút is képes legyen viselni folyamatosan – foglalt állást Kevin Ryan volt dandártábornok, aki jelenleg a Harvard Egyetem katonai szakértője.


A The Washington Post hétfői számában Ryan rámutatott, hogy az amerikai hadsereg harcoló állományát teljesen leköti az afganisztáni és iraki háború: az egységek vagy harcolnak, vagy hazatérnek pihenni, vagy kihelyezés előtt állnak. A katonák átlagban csak 14 hónapot töltenek otthon a következő egyéves szolgálat előtt, holott a Pentagon előirányzata szerint minden 12 hónap háborús szolgálat után két év otthoni pihenőnek kellene járnia.

Colin Powell volt külügyminiszter a hadsereg és a tengerészgyalogság létszámának növelését szorgalmazta a hét végén. Gordon Sullivan, a hadsereg korábbi vezérkari főnöke szerint Amerikának 560-600 ezer fős aktív hadseregre van szüksége (a 2007-es katonai büdzsé 512 ezer, aktív szolgálatot teljesítő katonával számol).

Ajánlott videó

Olvasói sztorik