Külföld

2009-re lehet uniós alkotmány

admin
admin

2006. 12. 18. 12:13

Erősen megosztja az uniós tagállamokat az európai alkotmány jövője, s különösen a korábbi szerződést elutasító Franciaország és Hollandia ellenzi a gyors kezdeményezéseket.

A hétfőn a Financial Times Deutschland (FTD) által idézett források szerint a múlt heti csúcsértekezleten Jacques Chirac francia elnök és Jan Peter Balkenende holland kormányfő kifejezett haraggal reagált arra a spanyol és luxemburgi közös kezdeményezésre, hogy már januárban, Madridban találkozzanak annak a tizennyolc tagállamnak a képviselői, amelyek ratifikálták a tervezetet. „A korábbi szerződésre nem érdemes időt vesztegetni”, fejtette ki állítólag Chirac, míg a közelmúltban újraválasztott holland miniszterelnök azt hangoztatta, hogy a tervezet jelenlegi formájában elfogadhatatlan. Mindketten annak a nézetnek adtak hangot, hogy egyelőre le kell fékezni az alkotmányozó folyamatot.

Berlini megfigyelők szerint a spanyol–luxemburgi kezdeményezéssel kapcsolatos vita jól jelzi, hogy az európai alkotmány tekintetében milyen nehéz feladatok várnak a hamarosan megkezdődő német uniós elnökségre. A terhet növeli, hogy Angela Merkel nyomatékosan hangsúlyozta: az európai alkotmányozás újjáélesztése a féléves német elnökség egyik legfőbb súlypontja lesz. A kancellár asszony egyfajta minimális célkitűzésként fogalmazta meg, hogy a fél év leteltével legalább egy világos menetrendet dolgozzanak ki az alkotmány elfogadására. Merkel afelől sem hagyott kétséget, hogy az Európai Uniónak szüksége van az alkotmányra, s azt – a jelenlegi tervezet alapján – legkésőbb a 2009 első felében esedékes európai parlamenti választásokig el kell fogadni.

Kínos lehet

A közös spanyol és luxemburgi kezdeményezés egyébként azt tartalmazza: január végén Madridban tartsanak tanácskozást a szerződést már ratifikált tagállamok vezető képviselői, míg a következő, február végi luxemburgi találkozóra hívják meg azokat az országokat is, amelyek még adósak a ratifikálással. Erre a találkozóra meghívást kapnának Franciaország és Hollandia vezetői is.

Ezzel szemben Párizs és Hága úgy értékelte: a javaslattal valóban nyomást kívánnak gyakorolni Franciaországra és Hollandiára, másfelől erősödne az unió megosztottsága. Értesülések szerint Chirac kijelentette, hogy Franciaország részvételéről ne is álmodjanak.

A kényes helyzetbe került Merkel egyelőre nem reagált a kezdeményezésre, amelynek megvalósulásához nélkülözhetetlen a német jóváhagyás. A kancellár kedden Finnországba utazik, s értesülések szerint a leköszönő uniós elnökkel, Matti Vanhannen miniszterelnökkel elsősorban az alkotmányozó folyamat jövőjéről kíván egyeztetni.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nyíregyháza, 2016. december 27.
Vásárlók egy telekommunikációs üzletben a karácsony utáni leárazás idején Nyíregyháza egyik bevásárlóközpontjában 2016. december 27-én. Az ünnep után megkezdődött az üzletekben a hagyományos év végi leértékelés.
MTI Fotó: Balázs Attila
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.