Nagyvilág

Rekordévet zár az izraeli fegyverexport

Rekordévet zár idén az izraeli fegyverexport a védelmi minisztérium szóvivőjének vasárnapi bejelentése szerint, dacára azoknak a jóslatoknak, hogy a kivitel megsínyli a haderőknek a 34 napos libanoni háborúban megmutatkozott taktikai hiányosságait.

Külföldi elemzők arra számítottak, hogy a libanoni offenzíva, amellyel elűzték a radikális síita Hezbollahot a dél-libanoni határtérségből, de nem sikerült megsemmisíteniük rakétaerejét vagy likvidálni fő vezetőit, ronthatja az izraeli fegyverzet “harcokban szerzett” hírnevét.

A védelmi minisztérium azonban arról számolt be, hogy november végéig a hadiipari cégek 4,1 milliárd dollár értékben kaptak külföldi megrendeléseket, túlszárnyalva az eddigi csúcsértéket, a 2002 azonos időszakában elért 4,02 milliárd dollárt. Ráhel Najdek-Askenázi szóvivő megjegyezte, hogy bár a teljes évi adatok csak jövőre lesznek hozzáférhetők, arra számít, hogy az eladások eddigi üteme decemberben is fennmarad.

A Defense News amerikai szaklap szerint az izraeli hadiipari kivitel a világ fegyverexportjának tíz százalékát adja, s ezzel az ország a negyedik helyen áll az Egyesült Államok, Oroszország és Franciaország mögött.

Az izraeli szóvivő asszony a libanoni háború hatásainak elmaradását azzal magyarázta, hogy a nemzetközi hadiipari ügyletek kidolgozása sokszor évekig tart, vagyis egy idei nyári esemény ezeket még nem befolyásolhatja. Kifejezte ugyanakkor reményét, hogy a jelenlegi tendencia folytatódik, függetlenül a libanoni offenzíva problémáitól, mert “a vevők megfontoltak, tudják, hogy bízhatnak a harcokban szerzett tapasztalatban”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik