Nagyvilág

Iránt nem érdeklik az ENSZ-szankciók

Irán az esetleges ENSZ-szankciók ellenére is folytatja nukleáris programját - jelentette ki vasárnap a teheráni külügyminisztérium szóvivője.

„Mivel nukleáris tevékenységünk a nemzetközi kereteken és szabályokon belül marad, folytatni fogjuk akkor is, ha szankciókat hoznak (ellene)” – fogalmazott Mohammed Ali Hoszeini szokásos heti sajtótájékoztatóján. Azt is mondta: kormánya “kellő időben” válaszolni fog az ENSZ biztonsági tanácsi határozattervezetre, amely szankciókkal fenyegeti Iránt, ha nem hagy fel vitatott nukleáris tevékenységével.

Hasonlóképp, az iráni elnök is elhessegette vasárnap a szankciók fenyegetését. “A nukleáris kérdés lezárt ügy. Lezártuk” – nyilatkozott Mahmúd Ahmadinezsád a televíziónak az országban zajló – az ország legfőbb vallási-szellemi vezetőjét kinevező testület összetételéről döntő és helyhatósági – választások egyik szavazatszámláló irodájában tett látogatása alkalmával.

Teherán azt állítja, hogy a nukleáris fegyverek elterjedését megakadályozó nemzetközi egyezmény aláírójaként joga van békés célú nukleáris tevékenységet folytatni. Az Egyesült Államok és egyes szövetségesei azonban úgy vélik, hogy az iráni atomprogram valójában katonai célokat szolgál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik